• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Boli sme v centre nákazy na Kysuciach. Organizáciu testovania tu chvália aj americkí vojaci (foto)

Boli sme v centre nákazy na Kysuciach. Organizáciu testovania tu chvália aj americkí vojaci (foto)

„Bolo úžasné vidieť, ako prebieha testovanie, všetko bolo rýchle, bezproblémové a rozhodne som nikdy nič podobné nevidela,“ povedala na margo celoplošného testovania Madeline Gramlingová pôvodom z Winconsinu.

Časť západného a stredného Slovenska sa v sobotu ráno topila v hustej hmle. Státisíce ľudí to však neodradilo, aby sa prišli nechať otestovať na prítomnosť koronavírusu v ich tele.

Traja chlapci, ktorí nevyzerajú, že už mali 10 rokov. Starší manželský pár, ktorý na striedačku stráži psa, kým sa ten druhý dá otestovať. Tínedžerka s mamou, ktoré sa cítia nepríjemne, lebo podľa značiek nesmú čakať v rade vedľa seba.

Taká bola atmosféra počas druhého kola celoplošného testovania v Čadci, v okrese, ktoré si z minulého týždňa drží prvenstvo v počte pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus. Záujemcovia o testy si mohli vybrať zo 16 odberných miest, my sme navštívili tri z nich.

Srdce nákazy na Kysuciach

Na rozsiahlom námestí uprostred mesta to vyzerá rozhodne lepšie, ako na niektorých odberných miestach v Bratislave minulý týždeň. Riadne vyznačené a oddelené miesta pre čakajúcich na odbery, plastové stoličky vo viac ako dvojmetrových rozostupoch pre čakajúcich na výsledky. Ľudia sú slušní, tichí, počuť iba pozdravy susedov a známych. Všetko ide ako po masle.


Vzhľadom na to, že celý projekt vznikol „na zelenom stole“ ako to nazývajú vojaci, bez predchádzajúcich taktických cvičení podobnej situácie či aspoň teoretických usmernení z minulosti, zodpovední si zaslúžia aspoň hromadný potlesk z balkónov. Robotu rezortu obrany chvália aj americkí vojaci, ktorí na Slovensko prišli začiatkom októbra.


„Bolo úžasné vidieť, ako prebieha testovanie, všetko bolo rýchle, bezproblémové a rozhodne som nikdy nič podobné nevidela,“ povedala na margo celoplošného testovania Madeline Gramlingová pôvodom z Winconsinu. Ťažko povedať, či to tak „bezproblémovo“ vníma aj slovenská verejnosť. Zatiaľ najväčšiu nespokojnosť prejavili samosprávy, ale tam je skôr problém s komunikáciou.


Okrem Madeline sú na Slovensku ešte ďalší traja príslušníci ozbrojených síl Spojených štátov amerických, ďalšia žena a dvaja muži. Jeden z nich pri Madeline poslušne postáva, pre médiá sa však vyjadruje iba ona. Nečudujeme sa, ide o sympatickú vojačku s príjemnou angličtinou.


Komunikáciu s Američanmi chváli aj veliteľ Síl pre špeciálne operácie Branislav Benka: „Táto spolupráca je výnimočná a je na vysokej úrovni.“ Vidno, už po mesiaci obaja zámorskí vojaci zvládajú pekné a rýdzo slovenské „ďakujem“. Niet sa čo diviť, pridelení boli do Martina.

Pacientov museli posielať preč

V Kysuckej nemocnici s poliklinikou je doobeda ešte menej ľudí. Osobitné okienko je vyhradené pre zamestnancov nemocnice a ich rodinných príslušníkov. Prichádzajúci ľudia sa registrujú v priestoroch lekárne, takmer bez čakania sa dostávajú na rad. Zdravotníci boli zjavne pripravení aj na väčší nápor, z minulého týždňa sa však zrejme ľudia poučili.


Riaditeľ nemocnice, Martin Šenfeld, má napriek tomu smutný výraz. „Posledné dva týždne boli pre našu nemocnicu veľmi hektické, situácia je vážna a kritická. Najmä po poslednom plošnom testovaní sa nám vyhrotila až tak, že sme naplnili všetky reprofilizované lôžka,“ vysvetlil Šenfeld.


Nemocnica tým pádom nebola schopná prijímať nových pacientov. „Bol to neúnosný stav, aj vzhľadom na to, že nám vypadlo množstvo personálu. Množstvo zdravotníkov je v karanténe, momentálne to číslo je 98,“ dodal riaditeľ. Aktuálne už opäť prijímajú pacientov s COVID-19.

Atlantída

Ako poslednú sme navštívili Mestskú plaváreň a kúpalisko. Hmla sa rozplynula a napriek nízkej teplote ešte slniečko dokáže vonkajší priestor pred kúpaliskom skutočne vyhriať. Keby tam zavítal cudzinec, možno by mal dojem, že dávajú zmrzlinu zadarmo. Ľudia sa zhovárajú, stoja väčšinou po skupinkách, v areáli sa ozýva hudba, konkrétne Mekyho Atlantída. Rad postupuje rýchlo.


V okolitých okresoch to ide veľmi podobne. Podľa slov člena Hasičského a záchranného zboru SR, ktorého na druhé kolo testovania pridelili do Žiliny, časť Bytčica, je situácia lepšia ako minulý týždeň. „Ľudí je dosť, ale chodia priebežne, nestoja sa dlhé rady. Myslím, že nikto nečakal viac ako pol hodinu. Aj to som prehnal. Teraz je tu 30 ľudí, tak to bolo počas celého dňa. Máme dva odberné tímy, takže to ide dobre. Zatiaľ sme otestovali asi 700 ľudí,“ opisuje situáciu.


Viac ako 2 800 odberných miest v 45 okresoch Slovenska znamená stále veľmi veľa koordinácie, materiálu aj pracovnej sily. Je to však naozaj obrovský rozdiel oproti minulému týždňu. „Tentokrát všetko funguje, všetko máme v rozumných medziach. Nie je tu materiálový prepych, ale všetko je v poriadku,“ reaguje na otázku „čoho je nedostatok“ hasič z Bratislavy, pre ktorého ide už o tretie testovanie. Bol na Orave v rámci pilotného projektu, v hlavnom meste minulý víkend a teraz ho poslali sem.

Nakazení vojaci

Spolu s kolegami ich presunuli ešte v piatok do Žiliny na Strednú školu požiarnej ochrany ministerstva vnútra. Tam ich otestovali a následne pridelili do okolitých miest a obcí. Všetci jeho kolegovia boli negatívni, o vojakoch sa to však povedať nedá. Presné čísla nevedia, ale niekoľko príslušníkov ozbrojených síl, ktorí minulý týždeň pomáhali koordinovať plošné testovanie, malo teraz pozitívne testy na koronavírus. Ťažko povedať, kde a kedy sa nakazili.


Aj tak, z takmer 21-tisíc lekárov, hasičov, policajtov, administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov je to zanedbateľný počet. Navyše, všetci už presne vedia, čo majú robiť alebo nerobiť. „Snažili sme zachovať tie isté miesta, tých istých ľudí, ten istý personál. Tým, že spolu absolvovali už minulý týždeň, vychytali všetky muchy,“ povedal Mário Pažický z nadrezortného komunikačného centra. „Neviem, čo by nás mohlo prekvapiť,“ doplnil opatrne. Zatiaľ sa zdá, že nič.


Odberné miesto COVID-19 v Dome kultúry v Čadci počas druhého kola testovania v rámci operácie Spoločná zodpovednosť, ktorá by mala zabezpečiť plošné testovanie obyvateľov Slovenska, antigénovým testom na COVID-19. Čadca, 7. november 2020. Foto: SITA/Milo Fabian

Príslušníci Armády USA pôsobiaci na Slovensku v rámci civilnej vojenskej spolupráce, sprava: Sean Walsh a Medeline Gramling počas monitoringu situácie druhého kola testovania v areáli Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci v rámci operácie Spoločná zodpovednosť, ktorá by mala zabezpečiť plošné testovanie obyvateľov Slovenska, antigénovým testom na COVID-19. Čadca, 7. november 2020. Foto: SITA/Milo Fabian

Atmosféra na odbernom mieste COVID-19 pri plavárni v Čadci počas druhého kola testovania v rámci operácie Spoločná zodpovednosť, ktorá by mala zabezpečiť celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska, antigénovým testom na COVID-19. Čadca, 7. november 2020. Foto: SITA/Milo Fabian

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie