• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Blokovali humanitárnu pomoc, zaťažili políciu, kritizuje Vášáryová cestu Fialy

Blokovali humanitárnu pomoc, zaťažili políciu, kritizuje Vášáryová cestu Fialy

Samozrejme je to pre Zelenskeho nebezpecne. A co tam robia ti traja anti-europania? Oni idu ponuknut Ukrajine clenstvo v EU. Oni?

Herečka a bývalá diplomatka Magda Vášáryová na sociálnych sieťach kritizovala zmysel utorkovej cesty delegácie premiérov Česka, Poľska a Slovinska na Ukrajinu.

Prišli zaťažiť ukrajinské policajné sily, ktoré ich museli výnimočne chrániť, vytkla politikom.

Podľa Vašáryovej navyše vlak s delegáciou blokoval koľaje pre dodávky humanitárnej pomoci. „Priviezli aspoň potraviny?“ vyčítala politikom. Pritom podľa premiéra Petra Fialu delegácia počas návštevy prezentovala široký balík podpory pre Ukrajinu a jej občanov.

Opatrné a nejednotné reakcie znejú aj Bruselom. Zatiaľ čo činitelia Európskej únie i diplomati na jednej strane oceňujú snahu dať najavo podporu Ukrajine, na strane druhej je počuť kritika údajne neopatrného kroku podniknutého bez diskusie s ostatnými štátmi.

Vyjadrenie Vášáryovej kritizovali niektoré osobnosti. Bývalý minister financií Miroslav Kalousek napísal na Twitteri, že s jej vyjadrením zásadne nesúhlasí. "Správne gesto a na správnom mieste má v zahraničnej politike niekedy silu mnohých divízií," dodal. Podobne sa vyjadril aj novinár Ondřej Kudrna.



Slovenský premiér kvôli nebezpečenstvu nešiel

Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša navštívili ostreľovanú Kyjev v utorok, kde sa stretli aj ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom. V delegácii bol tiež poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński.


Pozvánku zúčastniť sa návštevy podľa Denníka N dostal aj slovenský premiér Eduard Heger, ktorý ale podľa tlačového odboru úradu vlády dal na radu bezpečnostných zložiek, ktoré mu cestu neodporúčali.


Slovenský premiér Eduard Heger vyjadril ľútosť, pokiaľ niekoho sklamal tým, že nešiel s kolegami na návštevu Ukrajiny. Heger v stredu povedal novinárom, že teraz by svoje rozhodnutie zrejme prehodnotil. Dodal, že ponuku pripojiť sa k spomínanej návšteve dostal od poľského premiéra Mateusza Morawieckého.

Čas už späť nevráti

„Túto ponuku som dostal od poľského premiéra Mateusza Morawieckeho, ktorý spomínanú pracovnú cestu na Ukrajinu inicioval. Informoval ma o nej vo štvrtok 10. marca na samite v Paríži a opätovne sme o tom spolu diskutovali v nedeľu 13. marca. Mrzí ma, že to niektorí ľudia berú ako sklamanie, čas už ale nevrátim späť. Opätovne zdôrazňujem, že Slovensko však naďalej má silný postoj voči Ukrajine,“ uviedol premiér.


Hegerovi cestu do vojnovej krajiny neodporúčali bezpečnostné služby. Aspoň tak to tvrdí tlačový odbor vlády.

Stretnutie lídrov v Kyjeve

Lídri Poľska, Česka a Slovinska sa v utorok 15. marca v Kyjeve stretli s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Premiéri týchto troch krajín Mateusz Morawiecki, Petr Fiala a Janez Janša, ako aj poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński na schôdzke vyjadrili podporu ukrajinskému ľudu.

„Je to jeho rozhodnutie a odporúčanie pána ministra obrany,“ reagovala na Hegerovu neúčasť podpredsedníčka vlády a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).


„Bezpečnosť pána premiéra je mimoriadne dôležitá,“ dodala s tým, že sú „dôležité gestá, ale aj konkrétne činy“. Za tie Remišová pokladá pomoc, ktorú Slovensko poskytuje vojnou zmietanej Ukrajine. Ona sama pozvánku na túto cestu nedostala.


„Nebudem to hodnotiť, keď sú premiéri bezpečne doma. Keby sa im niečo stalo, všetci by sme povedali, že to bola obrovská chyba,“ myslí si Remišová. Dodala, že zvažuje cestu na Ukrajinu, „ale v inej humanitárnej veci“. Jej rezort vraj chystá konkrétnu pomoc sirotincu na Ukrajine.


Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska



Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu


Putinovi nejde len o Doneck a Luhansk či Krym, podľa politológa nedokáže fyzicky kontrolovať získané oblasti Ukrajiny



Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie