• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Bieloruská generálna prokuratúra vyšetruje opozičných aktivistov, podľa nej porušili ústavu

Bieloruská generálna prokuratúra vyšetruje opozičných aktivistov, podľa nej porušili ústavu

Koordinačná rada podľa prokuratúry porušila ústavu a úrady začali vyšetrovať jej zakladateľov.

20.8.2020 (Webnoviny.sk) - Bieloruskí prokurátori začali vo štvrtok trestné vyšetrovanie opozičných aktivistov, ktorí zriadili Koordinačnú radu s cieľom demokratického prechodu moci v krajine. Rada, ktorá sa po prvý raz stretla v stredu, podľa generálnej prokuratúry porušila ústavu a úrady začali vyšetrovať jej zakladateľov.

"Vznik a aktivity Koordinačnej rady sú zamerané na prevzatie moci a poškodenie národnej bezpečnosti," vyhlásil generálny prokurátor Alexander Konjuk.

Zmanipulované výsledky volieb

Koordinačná rada vznikla v reakcii na výsledky volieb z 9. augusta, proti ktorých výsledkom už 12 dní protestujú Bielorusi vo viacerých mestách.

Podľa oficiálnych výsledkov vyhral doterajší bieloruský líder Alexander Lukašenko s 80 % hlasov, zatiaľ čo opozičná kandidátka Svetlana Cichanovská získala len 10 %, čo mnohí považujú za zmanipulované čísla.

Rada, ktorú okrem Cichanovskej tvoria ľudskoprávni aktivisti, zástupcovia štrajkujúcich robotníkov či laureátka Nobelovej ceny za literatúru Sveltana Alexijevičová, vyzýva na nové prezidentské voľby zorganizované novými volebnými komisiami.

Okrem toho tiež požaduje vyšetrovanie brutálnych zásahov polície voči demonštrantom a kompenzáciu pre obete.

Členovia rady odmietajú obvinenia

Prokuratúra oznámila vyšetrovanie po tom, čo Lukašenko v stredu označil demonštrantov za bábky Západu a pohrozil členom Koordinačnej rady trestným stíhaním za vytvorenie "alternatívnych vládnych orgánov".

Členovia rady obvinenia zo strany Lukašenka a úradov popierajú a trvajú na tom, že ich konanie je v úplnom súlade s bieloruskými zákonmi.

Člen rady a niekdajší minister kultúry Pavel Latuško, ktorého pre podporu demonštrantov vyhodili z postu riaditeľa národného divadla v Minsku, sa vo štvrtok vyjadril, že hoci sa mu vyhrážajú zatknutím, neplánuje odísť z krajiny.

"Nedopustil som sa žiadneho trestného činu a neporušujem zákon tým, že vyjadrujem svoj názor," uviedol pre agentúru The Associated Press.

Najmenej tri ľudské obete

V zahraničí je, naopak, Cichanovská, ktorá po voľbách odišla do Litvy, podľa jej spolupracovníkov pod tlakom.

Bývalá učiteľka angličtiny sa vo štvrtok stretla s litovským premiérom Sauliusom Skvernelisom, ktorý sľúbil, že pomôže "dosiahnuť slobodné a spravodlivé voľby v Bielorusku".

Nespokojnosť s voľbami vyhnala do bieloruských ulíc tisícky ľudí a počas prvých štyroch dní polícia zadržala takmer 7 000 osôb. Stovky vtedy pri zásahoch, pri ktorých policajti použili gumové projektily, zábleskové granáty a obušky, utrpeli zranenia.

Najmenej traja demonštranti zomreli. Výsledky volieb a zákroky polície tiež vyvolali štrajky robotníkov v priemysle, na ktorých podporu sa Lukašenko obyčajne spolieha, a štrajkujú aj stovky zamestnancov štátnej televízie.

Kritika zo Západu

Lukašenko si za dianie v Bielorusku vyslúžil značnú kritiku zo Západu. Lídri Európskej únie v stredu vyjadrili solidaritu s demonštrantmi a oznámili, že pripravujú sankcie na predstaviteľov v súvislosti s volebným podvodom a policajnou brutalitou.

Na strane dlhoročného lídra Bieloruska je, naopak, Rusko, ktoré podľa neho sľúbilo bezpečnostnú podporu, ak to bude krajina potrebovať. Kremeľ tiež varoval Západ, aby nezasahoval do záležitostí Bieloruska.

Ako uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, zahraničné ovplyvňovanie diania v Bielorusku je podľa nich "neprijateľné".

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie