• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Biden podpísal podobný zákon, aký platil počas 2. svetovej vojny. Zjednoduší pomoc Ukrajine a spojencom

Biden podpísal podobný zákon, aký platil počas 2. svetovej vojny. Zjednoduší pomoc Ukrajine a spojencom

Ide o podobnú legislatívu, ako USA uplatnili, aby urýchlili poskytnutie pomoci v sume 50 miliárd dolárov spojencom bojujúcim proti nacistickému Nemecku.

10.5.2022 (Webnoviny.sk) - Prezident USA Joe Biden podpísal zákon, ktorý zjednoduší americkú vojenskú pomoc Ukrajine a východoeurópskym spojencom USA.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Zákon o pôžičke a prenájme zjednoduší požiadavky pre pôžičky a prenájom amerických zbraní a ďalšieho materiálu. Ide o podobnú legislatívu, ako USA uplatnili, aby urýchlili poskytnutie pomoci v sume 50 miliárd dolárov spojencom bojujúcim počas druhej svetovej vojny proti nacistickému Nemecku.

„Náklady na boj nie sú nízke. Ale podľahnutie agresii je ešte drahšie,“ povedal Biden v pondelok v Oválnej pracovni Bieleho domu. Informuje o tom portál bbc.com.

(1 EUR = 1,0559 USD)

Poľsko je pripravené zvýšiť dodávky energií Ukrajine, naliehavo potrebujú najmä naftu a benzín

Poľsko je pripravené zvýšiť energetickú pomoc Ukrajine a poskytovať jej stabilné dodávky. Vyhlásili to predstavitelia poľskej vlády v pondelok počas poľsko-ukrajinského energetického fóra, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia iných krajín a Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA).

Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwa vyhlásila, že v pohybe je nepretržité úsilie na „zaručenie energetickej bezpečnosti Ukrajiny“.


Poľsko dodáva Ukrajine určité energie a palivá odvtedy, ako sa 24. februára začala ruská invázia na Ukrajinu. Úroveň podpory však má stúpnuť. Námestníčka ukrajinského ministra hospodárstva Julija Sviridenková uviedla, že jej krajina naliehavo potrebuje naftu a benzín, pretože ruská armáda ničí jej palivovú infraštruktúru vrátane rafinérií.

Rusi na Ukrajine už tretí mesiac páchajú vojnové zverstvá a šliapu po odkaze víťazstva nad fašizmom.


V tlačovej správe to vyhlásili predstavitelia iniciatívy Mier na Ukrajine, ktorí si v pondelok 9. mája na Slavíne v Bratislave pripomenuli pamiatku obetí vojnových zločinov Ruska na Ukrajine. Počas podujatia čítali mená ukrajinských vojakov, ktorí padli od začiatku ruskej invázie 24. februára.


„Dátum 9. máj si budeme už navždy pamätať ako deň veľkej ruskej hanby a pripomenutia si utrpenia ukrajinského ľudu a vojnových zločinov, za ktoré sa musí Putin a kremeľská verchuška zodpovedať,“ povedal Marián Kulich z iniciatívy Mier na Ukrajine.


Návšteva Jill Bidenovej potvrdila výborné vzťahy medzi Slovenskom a USA a ukázala, že Spojeným štátom americkým záleží na zachovaní demokracie a slobody v strednej a východnej Európe.


Túto zahraničnú cestu prvej dámy USA však vnímam aj ako prejav uznania za to, že naša vláda a občania Slovenska od začiatku Putinovej krvavej vojny pevne stoja za svojím susedom Ukrajinou a dennodenne sa to snažíme preukazovať nielen slovami, ale aj činmi. Na sociálnej sieti to napísal štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie