• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Bezpečnostné zásady je potrebné dodržiavať aj po očkovaní, ochranný účinok nastupuje až neskôr

Bezpečnostné zásady je potrebné dodržiavať aj po očkovaní, ochranný účinok nastupuje až neskôr

Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozorňuje, že aj keď klinické skúšania ukázali vysokú účinnosť proti symptomatickému ochoreniu COVID-19, žiadna vakcína ani liek nemá stopercentnú účinnosť.

Je nevyhnutné ihneď po očkovaní proti ochoreniu COVID-19 nepodľahnúť pocitu bezpečia. Zaočkovaní by mali naďalej dodržiavať bezpečnostné zásady ako nosenie rúška či obmedzenie sociálnych kontaktov.

Vakcína sa podáva v dvoch dávkach

Ochranný účinok vakcíny totiž nastupuje približne po siedmich dňoch po druhej dávke. Tá sa podáva 21 dní po prvej dávke. „Vytvorenie imunity od podania prvej dávky po nastúpenie očakávanej imunitnej odpovede po podaní druhej dávky teda trvá približne mesiac,“ uviedol Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na sociálnej sieti.


Prvá registrovaná vakcína sa podáva v dvoch dávkach. Už po prvej dávke prichádza určitá imunitná odpoveď organizmu, avšak na to, aby sa dosiahla sľubovaná účinnosť vakcíny, je potrebná aj druhá dávka.


Takýto postup, keď sa podáva viacero dávok vakcíny na dosiahnutie a udržanie imunitnej reakcie, je známy aj z očkovaní proti iným ochoreniam. Postupovalo sa tak napríklad pri očkovaní hexavakcínou alebo očkovaní proti pneumokokom v detstve.

Žiadna vakcína nemá stopercentnú účinnosť

Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozorňuje, že aj keď klinické skúšania ukázali vysokú účinnosť proti symptomatickému ochoreniu COVID-19, žiadna vakcína ani liek nemá stopercentnú účinnosť. Na to, aby sa dosiahol ochranný účinok vakcíny v spoločnosti, je potrebné zaočkovať podľa aktuálnych odhadov aspoň dve tretiny ľudí.


„Hoci je vakcína jedným z najúčinnejších spôsobov boja s pandémiou, jej efekt sa ukáže až po niekoľkých mesiacoch, keď sa preočkuje významná časť populácie. Dovtedy je potrebné dodržiavať nariadenia a odporúčania Úradu verejného zdravotníctva – nosiť rúška, často a dôkladne si umývať ruky či minimalizovať kontakty mimo vlastnej domácnosti,“ dodal ŠÚKL.

Viliam Dobiáš: Silné slová o COVID-19 a očkovaní (video)

Kedy sa Slovensko zotaví z pandémie? Podľa futurológa Klinca jeden zo scenárov je, že nikdy

Všetko, čo vieme o novom kmeni COVID-19 potvrdenom na Slovensku. Bude proti nemu vakcína fungovať?

Nový kmeň koronavírusu je už aj na Slovensku, má oveľa vyššiu schopnosť šíriť sa

Záhadné šírenie nového kmeňa COVID-19: Slovenské hranice ostávajú otvorené, cestovné obmedzenia nemajú zmysel

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Voľba predsedu Hlasu bude podľa Rašiho na prelome mája a júna, v hre je Saková aj Šutaj Eštok

volba predsedu hlasu bude podla rasiho na prelome maja a juna v hre je sakova aj sutaj estok

20.4.2024 (SITA.sk) - Voľba predsedu strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) sa musí uskutočniť pred inauguráciou zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Ten je predsedom strany od jej vzniku.

Na prelome mája a júna tohto roku sa uskutoční snem Hlasu-SD, kde si jeho členovia zvolia nového predsedu. Informoval o tom minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) v relácii Sobotné dialógy verejnoprávneho média RTVS.

„Žiadne meno zatiaľ nepadlo, nepadlo ani meno ministerky hospodárstva Denisy Sakovej (Hlas-SD). Dohoda je, že to bude niekto z podpredsedov strany alebo generálny manažér strany Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Druhá dohoda je, že sa chceme vyhnúť vnútrostraníckym primárkam alebo bojom. Chceli by sme to urobiť tak, že sa vedenie strany a predsedníctvo dohodne na jednom kandidátovi a tento kandidát bude predstavený snemu ako spoločné rozhodnutie," povedal Raši.

Viac k téme: Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR, predseda Hlasu
Zdroj: SITA.sk - Voľba predsedu Hlasu bude podľa Rašiho na prelome mája a júna, v hre je Saková aj Šutaj Eštok © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie