• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Benzíny mierne zdražejú, očakáva analytička

Benzíny mierne zdražejú, očakáva analytička

V medziročnom porovnaní sú pohonné látky stále výrazne lacnejšie, konkrétne benzín o 9 až 11 % a nafta až o 15 %.

Ceny benzínov na slovenských čerpacích staniciach vzrastú. Na základe vývoja cien čierneho zlata to predpokladá analytička Poštovej banky Jana Glasová. „Vzhľadom na aktuálny rast cien na ropnom trhu očakávame, že ceny benzínu na našich pumpách sa môžu v nasledujúcom týždni mierne zvýšiť,“ uviedla pre agentúru SITA Glasová.

Lacnejšie tankovanie ako vlani

Ceny benzínu a nafty počas prvého tohtoročného týždňa mierne poklesli. V predvianočnom období ale zaznamenávali výraznejšie zdražovanie.

Cena 95-oktánového benzínu sa minulý týždeň (1. týždeň 2021) znížila o 0,1 % na úroveň 1,199 eura za liter. Cena 98-oktánového benzínu klesla o dve desatiny percenta na 1,386 eura za liter. Nafta si minulý týždeň odpísala 0,1 % zo svojej hodnoty na úroveň 1,066 eura za liter.


V medziročnom porovnaní sú pohonné látky stále výrazne lacnejšie, konkrétne benzín o 9 až 11 % a nafta až o 15 %. „Je to dôsledkom pandémie, s ktorou súvisí prepad dopytu po rope, čo stlačilo jej ceny smerom nadol,“ vysvetlila Glasová.

Ropa Brent verzus pandémia

Ceny ropy Brent na svetovom trhu už niekoľko týždňov po sebe rastú. V čase medzi sviatkami síce ceny Brent-u viac-menej stagnovali v okolí úrovne 51 až 52 amerických dolárov za barel, po Novom roku sa ale opäť vybrali smerom nahor. Aktuálne už atakujú aj hranicu 57 dolárov za barel, sú teda najvyššie od začiatku minulého roka.

„Pod rastúce ceny čierneho zlata sa podpisujú správy o postupnom rozbiehaní očkovania proti koronavírusu v jednotlivých krajinách. Pozitívne na trhy pôsobia aj informácie o schvaľovaní ďalších vakcín od iných výrobcov, čo by mohlo urýchliť očkovanie populácie,“ myslí si Glasová.


Okrem toho sú ceny ropy podľa analytičky aktuálne podporované aj vyhlásením Saudskej Arábie, ktorá prisľúbila, že bude ešte výraznejšie obmedzovať svoju ťažbu. A smerom nahor tlačí ropu aj balík finančnej pomoci pre americkú ekonomiku, ktorý predstavil novozvolený prezident Joe Biden. „Negatívne ale na ropný trh pôsobí stále rastúci počet infikovaných vo svete a prudký rast nových prípad v Číne, ku ktorému aktuálne dochádza,“ konštatovala Glasová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie