• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Benzíny a nafta nateraz výraznejšie nezdražejú, predpokladá analytička

Benzíny a nafta nateraz výraznejšie nezdražejú, predpokladá analytička

V predchádzajúcich týždňoch ropa Brent zaznamenala korekciu smerom nadol, keď jej ceny postupne klesli na hodnoty okolo 62 až 63 dolárov za barel.

Ceny pohonných látok v nasledujúcom týždni nebudú výraznejšie rásť. Na základe vývoja trhových cien ropy to predpokladá analytička 365.bank Jana Glasová.

„Ceny ropy na svetovom trhu v posledných týždňoch klesali alebo stagnovali a až počas tohto týždňa opäť rástli.

Preto očakávame, že ceny pohonných látok sa ešte v ďalšom týždni výraznejšie zvyšovať nebudú, ale neskôr môžu opäť vzrásť,“ povedala pre agentúru SITA analytička Glasová.

Ceny nafty mierne klesli

Ceny benzínu na našich pumpách minulý týždeň stagnovali, zatiaľ čo týždeň predtým zaznamenali citeľný nárast. V štrnástom tohtoročnom týždni sa ceny 95 aj 98-oktánového benzínu zvýšili len nepatrne, o 0,1 % na 1,353 eura za liter 95-ky a na úroveň 1,550 eura za liter 98-ky.

Ceny nafty, naopak, mierne klesli, ale len o tri desatiny percenta na hodnotu 1,174 eura za liter.

Pohonné látky citeľne zdraželi

Zdražovanie pohonných látok je od začiatku tohto roka citeľné. Ceny benzínu sú už výrazne vyššie ako pred rokom. Benzín 95 prekročil úroveň spred roka až takmer o 20 % a benzín 98 o necelých 18 %. Medziročne drahšia je aj nafta, a to približne o desatinu.


„Je to dané tým, že ceny Brent-u na trhu vďaka očkovaniu niekoľko týždňov výrazne rástli a dokonca atakovali aj hladinu 70 amerických dolárov za barel,“ podotkla Glasová.

Trhy ťahal hore rekordný rast čínskej ekonomiky

V predchádzajúcich týždňoch ropa Brent zaznamenala korekciu smerom nadol, keď jej ceny postupne klesli na hodnoty okolo 62 až 63 dolárov za barel. Počas tohto týždňa už ale ceny na ropnom trhu začali opäť rásť a barel ropy Brent sa predával za 67 dolárov.


Čierne zlato bolo podľa analytičky podporené hlavne novou prognózou kartelu OPEC, ktorý zvýšil svoj odhad rastu dopytu po rope.


„V závere tohto týždňa boli trhy ťahané nahor rekordným rastom čínskej ekonomiky za prvý kvartál tohto roka,“ uzavrela Glasová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie