• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Banská Bystrica chce návrat detí do škôl, má problém s testami na COVID-19

Banská Bystrica chce návrat detí do škôl, má problém s testami na COVID-19

V prípade, že sa zamestnanec školského zariadenia nepretestuje, nebude môcť nastúpiť na pracovisko.

V Banskej Bystrici hneď po oznámení ministerstva školstva o možnom návrate detí do škôl od 8. februára zasadal krízový štáb mesta. Cieľom radnice je otvoriť materské školy, prvý stupeň základných škôl a základné umelecké školy.

Chcú vyjsť v ústrety

Aby sa deti mohli vrátiť do škôl, je potrebné umožniť zamestnancom a rodičom testovanie na ochorenie COVID-19. Ako mesto informuje v tlačovej správe, keďže aktuálne disponujú len 12-tisíc kusmi antigénových testov, chcú prioritne otestovať túto skupinu obyvateľov.

V záujme samosprávy je vyjsť v ústrety aj ďalším pracujúcim, o čom bude informovať na základe množstva testov, ktoré bude schopný dodať Okresný úrad Banská Bystrica.

Patria k zeleným okresom

Primátor Ján Nosko oslovil všetky subjekty, ktoré zriadili a prevádzkujú súkromné mobilné odberné miesta v súlade s nariadením Ministerstva zdravotníctva SR, so žiadosťou o spoluprácu a súčinnosť pri zabezpečení testovania obyvateľov počas najbližšieho víkendu.

„Patríme síce k zeleným okresom, ale na národnej úrovni vzhľadom na počet hospitalizovaných sa celé Slovensko nachádza v čiernej zóne. Vzťahuje sa na nás COVID automat a k tomu sa otvárajú školy. Znamená to, že najbližší víkend musíme opäť zabezpečiť testovanie. Krízový štáb mesta robí všetko pre to, aby sme aj v spolupráci so súkromnými prevádzkovateľmi mobilných odberných miest opäť zabezpečili plynulý priebeh testovania pre vybrané skupiny,“ hovorí primátor Ján Nosko a žiada ľudí, ktorých sa testovanie netýka, aby sa na testovaní nezúčastňovali a nepreťažovali odberné miesta.

Musia pretestovať zamestnancov a rodičov

V prípade, že sa zamestnanec školského zariadenia nepretestuje, nebude môcť nastúpiť na pracovisko. Ak tak z nejakého dôvodu neurobí ani rodič škôlkára alebo školáka, nebude môcť jeho dieťa do školy či škôlky nastúpiť. Bude musieť ostať na dištančnom vzdelávaní v takej miere, ktorú bude škola schopná zabezpečiť.

„Je však potrebné uvedomiť si, že nie je možné plnohodnotne zabezpečovať prezenčné aj dištančné vzdelávanie zároveň,“ upozorňuje radnica.

Martinskí lekári riešia závažné dôsledky koronavírusu, deti trápia príznaky podobné Kawasakiho chorobe

Slovensko nakupuje testy na domáce použitie. Nahradí samostestovanie celoplošný skríning?

Odborníci vyrátali dopad zatvorených skôl na budúce generácie. Dištančné vzdelávanie pripraví žiakov o tisícky eur

Koalícia chce umožniť vzdelávanie doma aj žiakom na druhom stupni ZŠ, Združenie základných škôl je proti

Dištančné vzdelávanie môže mať dopady na psychiku detí, odborníci zriadili linky pomoci pre rodičov

Karanténa a izolácia spôsobuje stres, smútok i hnev. Psychiku ešte zhoršujú hoaxy aj alkohol

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie