• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Banky menia prijímacie procesy a hľadajú nových ľudí. Kvalifikovaných odborníkov odmeňujú nadpriemerne

Banky menia prijímacie procesy a hľadajú nových ľudí. Kvalifikovaných odborníkov odmeňujú nadpriemerne

Finančný a bankový sektor je dlhodobo vnímaný ako formálny a konzervatívny, no aj v ňom sa dejú zmeny.

30.11.2022 (Webnoviny.sk) - Týkajú sa predovšetkým oblasti náboru zamestnancov, no tiež celkovej práce s ľudskými zdrojmi, vyplynulo z prieskumu personálnej agentúry Grafton. Najlepšie sú ohodnotené vyššie manažérske pozície, najmenej zarobí pracovník priehradky v Prešovskom kraji.

Je známe, že banky a finančné inštitúcie neradi menia svoje postupy a koncepty. A to sa týka aj oblasti ľudských zdrojov a náboru nových kandidátov. Avšak, ako vyplynulo zo mzdového prieskumu personálnej agentúry Grafton, aj tu došlo k výraznej zmene, a to najmä z dôvodu nedostatku kvalifikovaných pracovníkov. "Aj naďalej pociťujeme v tomto sektore dopyt po nových zamestnancoch, nakoľko firmy aktuálne dopĺňajú interné stavy a tiež rozširujú svoje tímy. Ide predovšetkým o seniorské pozície v rámci účtovníctva, auditu a daní. Najťažšie obsaditeľní kandidáti sú senior účtovníci, senior audítori, audit manažéri, daňoví špecialisti a compliance pozície," hovorí Martin Malo, riaditeľ personálnej agentúry Grafton.

Zmena v náboroch aj v celkovom prístupe

Finančníctvo a bankové odvetvie je procesne zviazaný sektor, v ktorom je dôležitá predovšetkým bezpečnosť dát a znalosť produktov a služieb. Aj po pandémii a posilnení online procesov však zostala vysoká potreba mať kontaktné zastúpenia na priehradkách v regionálnych pobočkách. Aktuálne však prišla zmena aj v tejto oblasti: "Tento sektor pochopil, že je potrebné zmeniť systém a dostať sa zo začarovaného kruhu – ľudia totiž často rotovali v rámci jednotlivých bánk a tým dvíhali mieru fluktuácie. Preto vznikla potreba hľadať kandidátov z iných odvetví," vysvetľuje riaditeľ Graftonu a dodáva: "Banky začínajú náborovať v procesne nastavených firmách, ktoré majú svoje zaužívané spôsoby a postupy. Nových ľudí tak dokážu získavať aj z telekomunikácií a podobných spoločností. Ide napríklad o pracovníkov call centier, ale aj retailu. Takýto človek je už navyknutý na zabehnuté procesy, ktoré nemá ambíciu meniť, a preto je vhodným kandidátom pre banky. Stačí len získať zručnosti v špecifickej finančnej komunikácii a naučiť sa o produktoch a službách banky. Procesy v bankách sú totiž jasne dané a zachované," objasňuje odborník.

Optimalizácia priniesla spájanie pozícií a zdieľanie miest

Okrem zmeny v nábore došlo v tejto oblasti tiež k úprave pracovných podmienok. S príchodom pandémie museli aj tieto inštitúcie naučiť ľudí pracovať z domu, a tak sa rýchlo naučili, že časť procesov je možné urobiť online alebo na diaľku. Vedľajším efektom, ktorý nastal, je šetrenie nákladov, napríklad na nájmoch. Typické je tak spájanie pracovných miest v snahe o optimalizáciu, no tiež zdieľanie pracovných miest v rámci kancelárie, čo pre tento sektor nebolo predtým zvyčajné. "Častokrát sa napríklad združuje pozícia komplexného účtovníka so mzdovým, dokonca aj práca office manažéra s jednoduchým účtovníctvom," konštatuje M. Malo.

Najmenej zarobí pracovník priehradky v Prešovskom kraji

Zo mzdového prieskumu agentúry Grafton, ktorý mapoval aktuálne finančné ohodnotenie stoviek pracovných pozícií v 7 odboroch a 8 regiónoch Slovenska v 3Q roka 2022, ďalej vyplynulo, že z hľadiska miezd došlo k ich navyšovaniu naprieč všetkými pozíciami finančného a bankového sektora. "Toto navýšenie bolo zapríčinené predovšetkým infláciou a tiež zvyšovaním bežných výdavkov a cien. V priemere išlo o 100 až 200 eur," dodáva Martin Malo.

Najvyššie príjmy v tomto sektore sú štandardne v hlavnom meste a okolí, nasleduje Trnavský a Nitriansky región. Najnižšie mzdy sú naopak v Prešovskom regióne. Najlepšie ohodnotené sú vyššie manažérske pozície, ako je finančný riaditeľ, ktorý si napríklad môže mesačne zarobiť od 3000 do 7000 eur, finančný manažér či manažér kontrolingu (2200 - 4500 eur) alebo manažér účtovného oddelenia (1800 – 4000 eur). V oblasti daňového poradenstva a auditu je zase najlepšie odmeňovaný daňový riaditeľ (2300 - 4500 eur), manažér auditu (2100-4000 eur) a daňový manažér 2000-3500 eur.

Najslabšie sú ohodnotení pracovníci obchodnej priehradky v regionálnych pobočkách, ktorých mesačná odmena sa pohybuje v rozmedzí od 950 do 1300 eur. V roku 2019 to však bolo len 700 – 1100 eur. Nedostatkové pozície senior účtovníkov a daňových špecialistov mohli v roku 2022 podľa prieskumu Grafton získať mesačné ohodnotenie od 1300 do 2000 eur v závislosti od regiónu.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie