• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Bankrot FTX preniká do najznámejších svetových spoločností

Bankrot FTX preniká do najznámejších svetových spoločností

Sudca John Dorsey 25. januára 2023 obdržal od právnikov FTX zoznam inštitucionálnych veriteľov.

Právnici skrachovanej kryptomenovej burzy FTX podali na americkom konkurznom súde v Daleware dokument, obsahujúci zoznam všetkých inštitúcií, ktoré do spoločnosti investovali.

Na zozname nájdeme mená najväčších svetových firiem, a to nie len z oblasti kryptomien.

Ide aj o známe mediálne spoločnosti, letecké spoločnosti, banky, univerzity či charitatívne organizácie. Kolaps platformy FTX má dopad až prekvapujúco rozsiahlych rozmerov.

Zoznam má 116 strán

Sudca John Dorsey 25. januára 2023 obdržal od právnikov FTX zoznam inštitucionálnych veriteľov. Zoznam má 116 strán, ale nenachádzajú sa na ňom mená 9,7 milióna zákazníkov burzy FTX, tie majú zatiaľ zostať zapečatené.


Pred časom spoločnosť FTX potvrdila, že zoznam veriteľov tvorí približne milión subjektov. Dvaja najväčší investori majú pohľadávky vo výške 226 a 203 miliónov dolárov. Svojim 50-tim najväčším veriteľom spoločnosť dlhuje 3,1 miliardy dolárov. 

Na zozname veriteľov sa okrem iných objavili aj:


Big brand spoločnosti ako Apple či Netflix

Veľké masmediálne spoločnosti Wall Street Journal, Fortune, Fox Broadcasting a CoinDesk

Kryptomenové platformy Binance a Coinbase

Letecké spoločnosti American Airlines Group (AAL), Spirit Airlines (SAVE) a Southwest Airlines (LUV)

Stanfordska univerzita, kde pracujú rodičia Sama Bankman-Frieda

Charitatívna organizácia Gisele Bundchen Charitable Giving

Banky Silvergate, CitiGroup a Wells Fargo

Vládne agentúry viacerých štátov USA.

Dokonca aj bahamské ministerstvo financií


Zoznam veriteľov nezahŕňa konkrétne sumy, ktoré kryptomenová burza FTX investorom dlhuje, a ani žiadne ďalšie špecifikujúce informácie. Taktiež nevieme, ktorá zo spomenutých spoločnosti mala na burze obchodný účet a ktorá bola len dodávateľom tovarov a služieb.

O krachu FTX

FTX bola ešte nedávno jedna z najúspešnejších kryptomenových búrz na svete. Kvôli nedostatku likvidity musela burza priznať, že vklady jej investorov neboli plne kryté.


Sam Bankman-Fried zakladateľ a CEO burzy FTX sa snažil spoločnosť pred krachom predať svojmu najväčšiemu konkurentovi a to kryptomenovej burze Binance, no neúspešne. Spoločnosť FTX tak nemala inú možnosť, len vyhlásiť bankrot. Sama Bankman-Frieda v decembri 2022 zatkli na Bahamách a odovzdali ho súdnym orgánom v USA.

Federálna vláda ho obvinila z ôsmych trestných činov vrátane prania špinavých peňazí, podvodu, konšpirácií či z nezákonného prispievania na politické kampane. Obžalovaný zakladateľ FTX je teraz v rukách FBI a v prípade, že bude pred súdom uznaný vinným, tak mu hrozí trest odňatia slobody až na 115 rokov.


Pád burzy FTX mal na trhy zdrvujúci dopad, nielenže milióny jej používateľov prišli o svoje investície, ale bola narušená aj celková dôvera v kryptopriemysel.


Zdroj: https://www.coindesk.com


Článok vznikol v spolupráci s Trader 2.0


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie