• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Babišova vláda trvá na predĺžení núdzového stavu, zvažujú aj úplné uzavretie krajiny

Babišova vláda trvá na predĺžení núdzového stavu, zvažujú aj úplné uzavretie krajiny

Ľudia by sa tak mohli pohybovať len v maximálnej vzdialenosti 20 km od svojich domovov.

25.2.2021 (Webnoviny.sk) - Česká vláda požiada Poslaneckú snemovňu českého parlamentu o predĺženie núdzového stavu do konca marca. Premiér Andrej Babiš sa v stredu vyjadril, že opatrenia podľa pandemického zákona, ktorý Senát poslal Snemovni na úpravu, v súčasnosti nestačia. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Kabinet v stredu rokoval o sprísnení opatrení, ale nedohodol sa na tom, a tak budú rokovania pokračovať aj s opozíciou vo štvrtok.

Respirátory všade

„Vzhľadom na to, že akékoľvek sprísnenie protiepidemických opatrení sa priamo viaže na predĺženie núdzového stavu, chceme finálny text opatrení prerokovať s opozíciou pred tým, ako bude Snemovňa v piatok hlasovať,“ vyjadril sa na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter minister vnútra Jan Hamáček.

Viac o téme: Koronavírus

Na stredajšom zasadnutí sa vláda venovala kompletnému uzavretiu krajiny. Podľa informácií TV Nova by sa mali úplne zatvoriť všetky školy, služby, hotely a obchody, okrem predajní s potravinami a liekmi. Ľudia sa budú môcť pohybovať len v okruhu 20 kilometrov od domova s výnimkou ciest do práce a k lekárovi.

Kabinet tiež zvažuje zákaz cestovania a povinné nosenie respirátorov FFP2 všade, vrátane práce a pohybu na ulici.

Testovanie vo firmách

Hoci sa na spomenutých opatreniach ministri zatiaľ nedohodli, schválili zákaz cestovania do krajín s extrémnym výskytom mutácií koronavírusu. Od 26. februára do 11. apríla majú Česi až na neodkladné výnimky zákaz cestovať do Botswany, Eswatini, Juhoafrickej republiky, Kene, Lesotha, Malawi, Mozambiku, Zambie, Zimbabwe a Tanzánie, a to vrátane ostrovov Zanzibar a Pemba.

Vláda tiež schválila podporu testovania na koronavírus vo firmách a samostatne zárobkovo činných osôb. „Každý zamestnanec alebo živnostník získa príspevok na štyri rýchlotesty/mesiac,“ napísal na Twitteri minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček.

Izrael je dôkazom, že očkovanie proti COVID-19 funguje. Český odborník ale varuje pred nedostatkom vakcín

Nová štúdia šokuje. Infekcia spôsobená SARS-CoV-2 môže viesť k drastickému zníženiu plodnosti u mužov


Kedy sa Slovensko zotaví z pandémie? Podľa futurológa Klinca jeden zo scenárov je, že nikdy

Kto by sa proti COVID-19 nemal očkovať? Lekárka vysvetlila, čo môže vakcína Comirnaty spôsobiť

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie