• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Babiš so svojou žalobou proti Ústavu pamäti národa nepochodil, súd ju zhodil so stola

Babiš so svojou žalobou proti Ústavu pamäti národa nepochodil, súd ju zhodil so stola

Podľa právneho zástupcu Andreja Babiša po konzultácii s klientom budú zvažovať ďalšie prostriedky nápravy.

14.6.2022 (Webnoviny.sk) - Senát Krajského súdu v Bratislave v utorok zamietol žalobu bývalého českého premiéra Andreja Babiša na ochranu osobnosti proti Ústavu pamäti národa.

Došlo k porušeniu práva

Ako pre médiá povedal hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak, dôvodom je, že žalovaný podľa nálezu Ústavného súdu SR nie je pasívne vecne legitimizovaným subjektom.

Tým je podľa súdu Slovenská republika zastúpená rezortom vnútra. Rozhodnutie sa týkalo žaloby o oprávnenie evidencie žalobcu ako spolupracovníka Štátnej bezpečnosti (ŠtB), pričom mu predchádzal verdikt Ústavného súdu SR, ktorý prikázal krajskému súdu opätovne konať a rozhodnúť.

Právny zástupca žalobcu pre média pripomenul, že žalobu český expremiér podal už pred desiatimi rokmi. „A žalobca, pán Babiš sa až teraz dozvedel, kto je pasívne vecne legitimovaný. Že to teda nie je Ústav pamäti národa," povedal. Zároveň doplnil, že po konzultácii s klientom budú zvažovať ďalšie prostriedky nápravy.

„Podľa môjho názoru v tomto prípade došlo k porušenie práva na spravodlivý proces. Nie je možné, aby štát vytvoril stav právnej neistoty, keď žalobca nevie, kto je pasívne vecne legitimovaný a voči komu sa má domáhať ochrany," dodal advokát.

Babiš bol evidovaný ako agent Štb

Andrej Babiš je pôvodom Slovák a politik s českým občianstvom. Podľa doteraz zverejnených dokumentov pochádzajúcich z archívu Ústavu pamäti národa bol Babiš evidovaný ako dôverník, neskôr údajne podpísal viazací akt a stal sa tak agentom ŠtB s krycím menom Bureš.


Okresný súd Bratislava I v júni 2014 neprávoplatne rozhodol, že je Andrej Babiš vo zväzkoch ŠtB evidovaný neoprávnene. Ústav pamäti národa sa proti rozhodnutiu odvolal. Odvolací krajský súd v júni 2015 pôvodný rozsudok potvrdil.

ÚPN proti tomuto rozhodnutiu podal v novembri 2015 dovolanie k Najvyššiemu súdu SR, pretože sa domnieval, že rozhodnutie nižších inštancií bolo založené na nezákonných dôkazoch. NS SR však dovolanie zamietol. ÚPN proti tomu podal sťažnosť na ústavný súd.

Dlhoročné súdne ťahanice

Ústavný súd SR následne skonštatoval, že Najvyšší súd SR ako aj Krajský súd v Bratislave svojím postupom v kauze porušili základné ústavné práva Ústavu pamäti národa.

Verdikty vynesené týmito súdmi zrušil a nariadil opätovne konať Krajskému súdu v Bratislave. Ten v januári 2018 Babišovu žalobu zamietol.

Dovolanie na NS SR následne podal Babiš, súd ho však v máji 2018 odmietol. Rozhodnutia krajského ako aj najvyššieho súdu potom Ústavný súd SR zrušil v novembri 2019.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie