• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Astronómovia objavili galaxiu, ktorá vyzerá ako kozmický ohnivý kruh

Astronómovia objavili galaxiu, ktorá vyzerá ako kozmický ohnivý kruh

Unikátna galaxia R5519 je od našej Slnečnej sústavy vzdialená 11 miliárd svetelných rokov.

26.5.2020 (Webnoviny.sk) - Astronómovia objavili galaxiu, ktorá vyzerá ako "kozmický ohnivý kruh" a mohla by im pomôcť pochopiť, ako tieto hviezdne sústavy vznikajú a vyvíjajú sa. Prstencová galaxia R5519 patrí medzi mimoriadne vzácne, uvádza vo vyhlásení ARC Centre of Excellence for All Sky Astrophysics in 3 Dimensions (ASTRO 3D).

Vedcom z inštitútu sa podarilo zachytiť záber, ktorý odhaľuje, ako asi vyzerala pred 11 miliardami rokov.

"Je to veľmi zvláštny objekt, ktorý sme nikdy predtým nevideli. Vyzerá zvláštne a zároveň známo," vyjadrila sa o objave vedúca výskumu Tiantian Yuan, ktorú cituje televízia CNN.

Použili spektroskopické dáta

R5519 je od našej Slnečnej sústavy vzdialená 11 miliárd svetelných rokov a hmotnosťou sa podobá Mliečnej ceste. Otvor v centre galaxie je dvemiliardykrát dlhší ako vzdialenosť medzi Zemou a Slnkom a miera vzniku hviezd v nej je 50-násobne vyššia ako v Mliečnej ceste.

"Väčšina aktivity sa odohráva v jej prstenci, naozaj je to ohnivý kruh," skonštatovala Yuan.

Vedkyňa a jej kolegovia z celého sveta použili pri identifikácii galaxie spektroskopické dáta. Podarilo sa im zachytiť záber, ktorý môže odhaliť, ako asi vyzerala pred 11 miliardami rokov.

Dôkazy ich výskumu naznačujú, že by to mohla byť prvá "kolízna prstencová galaxia" situovaná v skorom vesmíre. Takéto galaxie vznikajú po zrážke s ďalšími galaxiami.

Chýbať nemôže tenký disk

Výskum, ktorého závery vyšli v odbornom periodiku Nature Astronomy, by podľa jeho spoluautora Kennetha Freemana z Australian National University mohol pomôcť astronómom pochopiť, ako vznikala naša galaxia Mliečna cesta.

Ako vysvetlil, aby vznikla kolízna prstencová galaxia, musí byť pred zrážkou dvoch galaxií v jednej z nich prítomný takzvaný tenký disk.

Špirálové galaxie ako Mliečna cesta majú všetky takéto disky, pričom v tej našej sa začal vytvárať pred zhruba deviatimi miliardami rokov. Spomínaná kolízna prstencová galaxia je však stará až 11 miliárd rokov.

"Tento objav naznačuje, že sa vznik tenkého disku v špirálových galaxiách udial počas dlhšieho obdobia, ako sa pôvodne predpokladalo," uzavrel Freeman.

Viac k téme: galaxia R5519, vesmír

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie