• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Asociácia nemocníc Slovenska nesúhlasí s redukciou 9-tisíc akútnych lôžok, nie sú na to pripravení pacienti ani systém

Asociácia nemocníc Slovenska nesúhlasí s redukciou 9-tisíc akútnych lôžok, nie sú na to pripravení pacienti ani systém

Materiál počíta s redukciou lôžok z 5,7 lôžka na približne 3,2 lôžka na tisíc obyvateľov Slovenska, na čo nie sú podľa Petka pripravení pacienti ani systém.

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) nebude súhlasiť s redukciou 9-tisíc akútnych lôžok.

Prezident asociácie Marián Petko o tom informoval na tlačovej besede po pracovnom stretnutí so zástupcami Ministerstva zdravotníctva SR.

Ako uviedol, návrh optimalizácie siete nemocníc videli zástupcovia ANS v stredu prvýkrát.

Neprimerané číslo

Materiál počíta s redukciou lôžok z 5,7 lôžka na približne 3,2 lôžka na tisíc obyvateľov Slovenska, na čo nie sú podľa Petka pripravení pacienti ani systém. Navrhovaná redukcia 9-tisíc postelí je podľa neho neprimerané číslo.

„Nedostatok personálu, ktorý na Slovensku je, a nie úplne dobre fungujúca ambulantná sféra, kde pacienti nie sú doriešení a potom sú viacej hospitalizovaní v nemocniciach, sa nemôžu riešiť tým, že sa budú redukovať počty lôžok,“ podotkol Petko s tým, že Slovensko v porovnaní s ostatnými krajinami OECD zďaleka nemá výrazne väčší počet lôžok.


Asociácia taktiež nebude súhlasiť so zatvorením žiadnej nemocnice. Podľa prezidenta ANS je priestor aj na najmenšie nemocnice, aby sa mohli transformovať na sociálno-zdravotné zariadenia.

Problém na východe Slovenska

Petko na stretnutí upozornil ministerstvo zdravotníctva aj na odporučených 800 až tisíc pôrodov na nemocnicu. To by mohol byť podľa neho problém najmä na východe Slovenska.

Zároveň podotkol, že asociácia nie je proti centralizácii niektorých výkonov, apeloval tiež na doriešenie a legislatívne podchytenie traumacentier. Zástupcov rezortu sa pýtal aj na plánovaný systém fungovania záchrannej zdravotnej služby.

Málo akútnych lôžok

ANS podľa jej prezidenta zásadne nesúhlasila ani s tým, že po optimalizácii siete nemocníc zostane 28 až 32 regionálnych nemocníc s akútnymi lôžkami. Keďže je z aktuálnych 78 nemocníc približne 60 takých, ktoré poskytujú akútnu zdravotnú starostlivosť, znamenalo by to, že takmer 30 nemocníc by neplnilo funkciu regionálnych, ale len základných nemocníc.


Ak by sa násobne nezvýšil počet záchraniek, touto zmenou by sa podľa Petka výrazne zhoršila dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre občanov. Ktorých nemocníc by sa takáto zmena mala týkať, zatiaľ ministerstvo podľa prezidenta ANS povedať nechce.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie