• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Asociácia inkasných agentúr pre vysokú infláciu upozorňuje na rast nesplácaných pohľadávok

Asociácia inkasných agentúr pre vysokú infláciu upozorňuje na rast nesplácaných pohľadávok

Z pohľadu bežných ľudí je teraz nanajvýš vhodné v maximálnej miere konsolidovať svoje financie a sústrediť sa na vybudovanie minimálne 3 až 6 mesačnej rezervy

Asociácia slovenských inkasných agentúr vzhľadom na rastúcu infláciu upozorňuje na to, že nás v najbližšom období čaká nárast nesplácaných pohľadávok.

Je preto podľa nej nevyhnutné aktívne začať meniť legislatívne prostredie tak, aby sa zefektívnili procesy vymáhania pohľadávok pri zachovaní všetkých štandardov ochrany najviac ohrozených skupín obyvateľstva. Cieľom by malo byť v maximálnej miere zamedziť podvodnému či účelovému vyhýbaniu sa úhrade svojich záväzkov.

Potrebné rezervy

„Z pohľadu bežných ľudí je teraz nanajvýš vhodné v maximálnej miere konsolidovať svoje financie a sústrediť sa na vybudovanie minimálne 3 až 6 mesačnej rezervy napríklad cez obmedzenie výdavkov,“ hovorí prezident Asociácie slovenských inkasných agentúr Martin Musil.

Cieľom je nezväčšovať zadlženie a ak sa dá, tak jednorazovo vysporiadať pohľadávky, ktoré sú zaťažené najvyššími úrokovými sadzbami. Pokiaľ sa dostaneme do bodu, keď už nedokážeme splácať svoje dlhy, alfou a omegou podľa Musila je komunikácia so svojimi veriteľmi.

Podpora zo strany štátu

Pre firmy je podľa asociácie potrebná maximálna podpora zo strany štátu.


„A to nehovoríme primárne o priamej finančnej pomoci, ale o podpore cez stabilné a funkčné podnikateľské prostredie. V týchto časoch naozaj nie je vhodné realizovať akékoľvek populistické rozhodnutia, ktoré na jednej strane môžu zhoršiť už i tak neradostnú vymožiteľnosť práva a na strane druhej zvýšia finančné zaťaženie firiem,“ povedal Musil.

Inflácia v nasledujúcich mesiacoch nespomalí a bude rásť, analytici nemajú dobré správy o cene potravín a platoch

Inflácia ani v apríli ešte pravdepodobne nedosiahla svoje maximum a jej zrýchľovanie bude podľa odhadov analytikov pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch.


Medziročná aprílová inflácia dosiahla až 11,8 %.


Udržala si tak dvojciferné tempo rastu, a oproti marcovej úrovni 10,4 % ešte zrýchlila. Pod rast inflácie sa podpísali hlavne drahšie potraviny, vysoké ceny energií a taktiež drahá ropa.

Inflácia zrejme prekročí 12 percent

„Očakávame, že aj v nasledujúcich mesiacoch bude inflácia u nás dvojciferná a prekročí hranicu 12 %,“ myslí si analytička 365.bank Jana Glasová. Smerom nahor budú infláciu podľa nej tlačiť hlavne vysoké ceny ropy a energií, ktoré prudko vzrástli ako dôsledok vojny na Ukrajine.

„Vojna vytvára obavy z nedostatku týchto energetických komodít na trhu a vedie k ich výraznému zdražovaniu. V hre je aj embargo na dovoz ruskej ropy zo strany EÚ, čo ešte viac tlačí nahor ceny na ropnom trhu,“ skonštatovala Glasová.

Vládny balíček infláciu veľmi neutlmí

Inflácia by mala podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka kulminovať v úvode leta. „Následne by silný bázicky efekt z druhej polovice minulého roka mal predsa len štatisticky brzdiť ďalšie zrýchľovanie medziročnej inflácie. Zmierňovanie rastu cien však bude najskôr len veľmi pozvoľné,“ povedal Koršňák.

Zároveň si myslí, že navrhovaný vládny balíček infláciu zásadnejšie neutlmí. Jeho prioritným cieľom totiž nie je spomaliť rast cien, ale kompenzovať dopady rekordne vysokej inflácie na vybrané pomerne široké skupiny obyvateľstva.

Slovákov potrápia drahé potraviny

Trápiť nás počas roka budú podľa Glasovej drahé potraviny. Očakáva, že ceny potravín budú v najbližších mesiacoch ešte rásť silným dvojciferným tempom. Rast cien potravín by sa mohol začať zmierňovať podľa nej až neskôr počas druhého polroka.


Analytici úseku meny, štatistiky a výskumu v Národnej banke Slovenska uviedli, že séria vysokých mesačných nárastov cien potravín pokračuje od decembra 2021. Tempo rastu je podľa nich historicky vysoké a pravdepodobne bude ešte zrýchľovať.

Kľúčový je ďalší vývoj konfliktu

„Miera inflácie v tomto roku dosiahne v priemere 9,5 %, neistota však ostáva vysoká,“ myslí si analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Kľúčovým prvkom je podľa neho ďalší vývoj konfliktu, konečné usporiadanie vzťahov medzi západom a Ruskom a z toho vyplývajúca nálada na trhoch.

„Za súčasných okolností predpokladáme vrchol inflácie v najbližších mesiacoch s postupným jemným vyklesávaním po zvyšok roka, keďže niektoré bázické efekty sa začnú z medziročného vyjadrenia inflácie vytrácať,“ dodal Horňák.

Platy porastú pomalšie ako ceny

Analytička Wood & Company Eva Sadovská očakáva, že platy Slovákov v tomto roku porastú pomalšie ako ceny. To v praxi znamená, že väčšina zamestnancov by si mala zo svojich tohtoročných miezd dovoliť v priemere menšie množstvo tovarov a služieb ako vlani.

„Zdražovanie výraznejšie ale pocítia domácnosti seniorov, nízkopríjmové domácnosti, domácnosti nezamestnaných, domácnosti jedného rodiča s deťmi, domácnosti s viacerými deťmi, ale i domácnosti so zdravotne znevýhodnenými členmi,“ uzavrela Sadovská.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie