• Dnes je: Piatok 18. októbra 2024 meniny má Lukáš

Anulovanie ratifikácie zákazu jadrových skúšok odobrila aj horná komora, návrh zákona poputuje Putinovi na schválenie

Anulovanie ratifikácie zákazu jadrových skúšok odobrila aj horná komora, návrh zákona poputuje Putinovi na schválenie

Moskva chce svojím krokom dosiahnuť paritu s USA.

25.10.2023 (SITA.sk) - Horná komora ruského parlamentu v stredu dala zelenú odvolaniu ratifikácie globálneho zákazu jadrových skúšok. Po tom ako Rada Federácie odhlasovala návrh zákona, ktorý anuluje ratifikáciu Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok, teraz poputuje prezidentovi Vladimirovi Putinovi na konečné schválenie. Návrh prešiel v dolnej komore parlamentu minulý týždeň.

Obnovenie jadrových testov

Zmluva o všeobecnom zákaze jadrových skúšok prijatá v roku 1996 zakazuje všetky jadrové výbuchy po celom svete, hoci nikdy úplne nenadobudla platnosť. Okrem USA ju zatiaľ neratifikovali Čína, India, Pakistan, Severná Kórea, Izrael, Irán a Egypt.

Existujú obavy, že Rusko by mohlo pristúpiť k obnoveniu jadrových testov, aby sa pokúsilo odradiť Západ od ďalšieho poskytovania vojenskej podpory Ukrajine. Mnoho ruských predstaviteľov sa vyslovilo za obnovenie.

Stabilita a kontrola zbraní

Ruský vodca Vladimir Putin tento mesiac varoval, že Moskva môže zvážiť zrušenie svojho rozhodnutia z roku 2000 o ratifikácii a poznamenal, že hoci niektorí experti hovorili o potrebe vykonať jadrové testy, on si na túto otázku ešte nevytvoril názor. Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Riabkov zase povedal, že jadrové testy obnovia len vtedy, ak tak urobí najprv Washington.

V stredu sa Riabkov vyjadril, že ruské ministerstvo zahraničia dostalo od Spojených štátov návrhy na obnovenie dialógu o strategickej stabilite a kontrole zbraní. Moskva to však podľa neho v súčasnom politickom prostredí nepovažuje za možné.

Budúcoročné prezidentské voľby sú Putinovou prioritou, Briti vyslovili aj prognózu o jeho predvolebnej kampani 

Prioritou ruského vodcu Vladimira Putina sú prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnia 17. marca budúceho roka.

Ako referuje web news.sky.com s odvolaním sa na britskú spravodajskú službu, Putin „bude takmer určite opäť kandidovať, napriek tomu, že svoj zámer ešte verejne neoznámil“.

Briti uvádzajú, že predvolebná kampaň Putina by sa neformálne mohla začať na budúci mesiac.

Hoci voľby v Rusku podliehajú zásahom a kontrole zo strany Kremľa, zostávajú kľúčovým nástrojom politickej legitimizácie,“ tvrdia Briti, ktorí vyslovili aj prognózu v súvislosti s Putinovou predvolebnou kampaňou.

Je takmer isté, že Putinova predvolebná kampaň sa zameria na tému Ruska ako samostatnej civilizácie, ktorá potrebuje obranu pred vonkajšími nepriateľmi. Tento príbeh sa často používa na ospravedlnenie krokov štátu a Putinovho upevňovania moci. V príprave na voľby sa bude Kremeľ takmer určite snažiť minimalizovať nepopulárne politické kroky. Je preto vysoko nepravdepodobné, že by sa pred prezidentskými voľbami v marci 2024 zrealizovala ďalšia mobilizačná vlna.“

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 17. október 2024

horoskopy na dnes stvrtok 17 oktober 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Stretnete sa s človekom, ku ktorému cítite veľké sympatie. Pomôže vás priviesť na lepšie myšlienky a prebudí u vás zmysel pre humor. Doprajte si trochu rozptýlenia.

Býk 21.4. - 21.5.

Z času na čas nezaškodí nejaká zmena. Pre vás to platí dvojnásobne, pretože stereotyp vás ubíja. Dnes budete mať príležitosť, ktorú by ste nemali nechať len tak. Treba len odvahu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Bude sa vám dariť, len nezabudnite na opatrné počínanie s deťmi, partnerom alebo spoločníkom. Vzniknutý konflikt by mohol mať rozsiahle následky.

Rak 22.6. - 22.7.

Daj sa do kontaktu s osobami, ktoré myslia rovnako ako vy. Spoločne môžete veľa dosiahnuť. Spontánne nápady vyžadujú neobyčajné riešenie. Netreba sa ničoho naľakať.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie