• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Ani doma v karanténe nie sme úplne v bezpečí, varujú hygienici

Ani doma v karanténe nie sme úplne v bezpečí, varujú hygienici

Alergia na prachové roztoče je problém najmä pre rodiny s deťmi.

Počas karantény trávime doma ďaleko viac času ako zvyčajne, čo môže byť pre organizmus omnoho škodlivejšie, ako by sa mohlo zdať. Okrem nedostatku pohybu či čerstvého vzduchu nám hrozí aj ďalšie nebezpečenstvo. Väčšina alergikov ho dôverne pozná.

Vo svojich domovoch, či už bytoch alebo domoch, sme vystavovaní inhalačným alergénom. Najčastejšie sa vyskytujúcim alergénom vo vnútornom prostredí sú prachové roztoče.

Vysávať niekedy nestačí

„Exkrementy roztočov, ako látky ohrozujúce zdravie, si totiž udržiavajú schopnosť alergizovať človeka až jeden rok,“ vysvetľuje Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.


Práve laboratórnej diagnostike prítomnosti alergénov roztočov v bytovom prachu sa venuje Oddelenie biológie životného prostredia banskobystrického RÚVZ.


Ich cieľom je okrem iného nájsť zdroje a miesta najväčšieho výskytu roztočov a overiť, či je potrebné prítomné roztoče zlikvidovať aj iným spôsobom, ako len vysávačom.

V starých domoch aj v panelákoch

Roztoče v bytovom prachu sa vo vnútorných prostrediach budov vyskytujú naozaj hojne. Samé o sebe nie sú pre človeka nebezpečné, za problémy môžu ich výkaly. Roztoče totiž vylučujú alergény, teda tráviace enzýmy, práve cez exkrementy.

V spoločnosti vo všeobecnosti prevláda názor, že prachové roztoče bývajú najmä vo vlhkých starých domoch s lokálnym vykurovaním. Čiastočne je to pravda, výskyt roztočov v takýchto nehnuteľnostiach je častý.


Avšak, ani v panelových domoch nie je situácia jednoduchá. Mnohé stavby sa v posledných rokoch zatepľujú, čo spôsobuje zvyšovanie vlhkosti, a tým aj zvyšovanie výskytu roztočov.


Alergia na prachové roztoče je problém najmä pre rodiny s deťmi. „Alergény roztočov sú silne hygroskopické a vo vlhkom prostredí prenikajú z exkrementov, uchytávajú sa na prachových časticiach a spolu s nimi sú vdychované,“ uviedla Lafférsová.

Ako dodala, alergény jednotlivých druhov roztočov nie sú celkom totožné, ale sú si veľmi blízke a spôsobujú v organizme skrížené reakcie. U alergikov, predovšetkým detí, môžu vyvolať ťažké a dlhotrvajúce astmatické prejavy, zápaly nosnej sliznice, nádchy, prípadne zápaly očných spojiviek.

Človek sa neubráni

Vývoj prachových roztočov je veľmi rýchly. Najmä pri optimálnej teplote, ktorá je 22 až 25 stupňov Celzia, či optimálnej vlhkosti (70 až 80 percent). Roztoče sa do bytov dostávajú pasívne s rôznymi predmetmi, najčastejšie ich tam zavlečie človek, a to vo vlasoch alebo na oblečení.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie