• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Analýza zostreleného iránskeho dronu ukázala, odkiaľ pochádzajú jeho súčiastky. Obsah ilustruje problémy Bieleho domu

Analýza zostreleného iránskeho dronu ukázala, odkiaľ pochádzajú jeho súčiastky. Obsah ilustruje problémy Bieleho domu

Spomedzi 52 komponentov bolo 40 zrejme vyrobených rôznymi americkými spoločnosťami.

5.1.2023 (Webnoviny.sk) - V iránskom drone, ktorý minulú jeseň zostrelili na Ukrajine, našli súčiastky vyrobené viac ako desiatkou amerických a západných spoločností. Vyplýva to zo správy ukrajinskej spravodajskej služby, ktorú získala televízia CNN.

Biden záväzok nedodržal

Analýzu koncom roka poskytli predstaviteľom americkej vlády. Jej obsah ilustruje rozsah problémov administratívy prezidenta Bidena, ktorá sa zaviazala, že sa postará o ukončenie iránskej produkcie dronov, ktoré Rusko po stovkách posiela na Ukrajinu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

CNN pripomína, že minulý mesiac informovala o tom, že Biely dom vytvoril pracovnú skupinu, ktorej úlohou je vyšetriť, ako sa do iránskych dronov dostávajú americké a západné technológie - od menších zariadení ako sú polovodiče a GPS moduly až po väčšie, ako sú motory.

Pravdepodobný pôvod komponentov

Spomenutá ukrajinská analýza konštatuje, že spomedzi 52 komponentov, ktoré vybrali z iránskeho dronu Šáhid-136, 40 bolo zrejme vyrobených 13 rôznymi americkými spoločnosťami. Zvyšných dvanásť pochádzalo z Kanady, Švajčiarska, Japonska, Taiwanu a Číny.

Ruská vojna na Ukrajine už spôsobila ekologické škody za viac než 35 miliárd dolárov, následky budú trvať desaťročia

Ruská invázia na Ukrajinu dosiaľ spôsobila ekologické škody za viac ako 35 miliárd dolárov. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

Ten dodal, že ohrozených je niekoľko miliónov hektárov prírodných rezervácií, čo je porušenie Ženevských konvencií.

33 miliónov ton emisií

Ukrajinské ministerstvo životného prostredia v pondelok v príspevku na Facebooku uviedlo, že ruské nepriateľské akcie „prehlbujú klimatickú krízu a spôsobujú únik značného množstva emisií oxidu uhličitého a iných skleníkových plynov do atmosféry“.

Podľa prepočtov ministerstva vojna priamo viedla k vytvoreniu 33 miliónov ton emisií skleníkových plynov.

CNN pred niekoľkými mesiacmi uviedla, že ukrajinská úrodná pôda sa počas bojov kontaminuje ťažkými kovmi a inými potenciálne jedovatými látkami, ktoré unikajú z rakiet, vojenského vybavenia a použitej munície.

Tanky ničia ekosystémy

Rozliate palivo znečisťuje podzemné vody a tanky a iná ťažká technika ničia ekosystémy. „Toto všetko sú škody, ktoré Ukrajina bude pociťovať ešte desaťročia po skončení vojny,“ uviedla televízia CNN.

V decembri kyjivská nezisková organizácia Center for Environmental Initiatives Ecoaction zverejnila správu, v ktorej sa uvádza, že „prístup obyvateľstva k vode v mnohých oblastiach krajiny sa výrazne zhoršil“.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie