• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Američania vyzbroja armádne psy okuliarmi s rozšírenou realitou

Američania vyzbroja armádne psy okuliarmi s rozšírenou realitou

Každé okuliare sú prispôsobené pre konkrétne zviera. Vojenské psy pritom už používajú okuliare na ochranu v zlých podmienkach alebo pri zoskoku z lietadla.

Armáda Spojených štátov amerických predstavila okuliare s funkciou rozšírenej reality, ktoré navrhli pre špeciálne vycvičené psy.

Prostredníctvom zariadenia im môžu na diaľku dávať povely.

Vyrobila ich spoločnosť Command Sight pod vedením výskumného laboratória armády USA.

Ochrana vojakov

Armádne psy vedia vyhľadať výbušniny a iné nástrahy, no potrebujú k tomu inštrukcie. Vďaka okuliarom ich môžu ľudia navádzať z bezpečia.

V súčasných bojových situáciách vojaci zvyčajne usmerňujú svoje zvieratá ručnými signálmi alebo lasermi, čo si vyžaduje, aby boli nablízku.

Vďaka technologickej novinke sa to však môže zmeniť. Psy v okuliaroch vidia vizuálny indikátor, ktorý ich navádza na konkrétne miesto. Psovod zároveň môže pozorovať, čo vidí pes.

Prispôsobenie pre každého psa

Vedec Stephen Lee objasnil, že pes vníma rozšírenú realitu inak ako človek. Armáda je podľa neho z novinky nadšená.

Každé okuliare sú prispôsobené pre konkrétne zviera. Vojenské psy pritom už používajú okuliare na ochranu v zlých podmienkach alebo pri zoskoku z lietadla. Doteraz v nich však nepoužívali rozšírenú realitu.

Prvé výsledky

Zakladateľ Command Sight AJ Peper uviedol, že projekt je „ešte v počiatočnom štádiu výskumu“, no prvé výsledky sú „extrémne sľubné“. Vo výskume pracuje aj so svojím vlastným rotvajlerom Materom.

Podľa zástupcu britského Royal United Services Institute (RUSI) Justina Bronka je veľkou výhodou, keď budú vojaci môcť navádzať psy v rôznych situáciách na diaľku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie