• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Američania obvinili Rusov, že ohrozujú dohodu o kontrole jadrových zbraní

Američania obvinili Rusov, že ohrozujú dohodu o kontrole jadrových zbraní

Americké sankcie na Rusko pre jeho inváziu na Ukrajine podľa Kremľa zmenili podmienky medzi krajinami.

1.2.2023 (Webnoviny.sk) - Ruské odmietnutie povoliť obnovenie inšpekcií ohrozuje dohodu o jadrových zbraniach Nový START a celkovo americko-ruskú kontrolu zbrojenia.

V posudku, ktorý dostal americký Kongres, to uvádza ministerstvo zahraničia. Podľa neho tiež môže Rusko za to, že krajiny neobnovili rokovania, ktoré si dohoda vyžaduje.

Nový START bol pozastavený

Vzájomné inšpekcie amerických a ruských vojenských zariadení na základe dohody o obmedzení strategických útočných zbraní Nový START krajiny pozastavili v dôsledku šírenia koronavírusu v marci 2020.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Americko-ruský výbor pre dohľad implementácie dohody sa naposledy stretol v októbri 2021, ale Rusko potom v auguste 2022 jednostranne prerušilo spoluprácu s ustanoveniami zmluvy o inšpekciách na protest proti americkej podpore Ukrajiny.

Americké sankcie na Rusko

Ruské ministerstvo zahraničia vlani v auguste uviedlo, že oznámilo USA, že dočasne pozastavuje inšpekcie na mieste, ktoré vyžaduje zmluva.

Americké sankcie na Rusko pre jeho inváziu na Ukrajine podľa Moskvy zmenili podmienky medzi krajinami a USA tiež podľa nej blokovali Rusov, aby nemohli vykonávať ich inšpekcie v amerických zariadeniach.

Americké ministerstvo zahraničia tvrdenia o blokovaní inšpekcií poprelo. Úsilie o kontrolu jadrových zbraní medzi USA a Ruskom je podľa Washingtonu nevyhnutné pre bezpečnosť USA, ich spojencov a celého sveta.

Ukrajina sa chce pridať do EÚ do dvoch rokov, podľa Šmyhaľa majú ambiciózny plán

Ukrajina má podľa jej premiéra Denysa Šmyhaľa ambiciózny plán vstúpiť do Európskej únie (EÚ) do dvoch rokov. V rozhovore pre Politico sa vyjadril, že v Kyjeve očakávajú, že v tomto roku môžu mať „predvstupovú fázu rokovaní“.

Štatút kandidátskej krajiny

Vyjadrenie ukrajinského prezidenta predstavuje výzvu pre vedenie Únie, ktoré sa o členstve Ukrajiny v bloku vyjadruje skôr vo vzdialenejšom horizonte.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Lídri EÚ, ktorí podporili udelenie štatútu kandidátskej krajiny na summite v júni minulého roka, súkromne priznávajú, že perspektíva, že sa krajina skutočne pripojí, je vzdialená na niekoľko rokov a francúzsky prezident Emmanuel Macron napríklad vlani povedal, že by to mohlo trvať aj desaťročia.

Námestník poľského ministra zahraničia Paweł Jabłoński pre spravodajský kanál TVP Info povedal, že Varšava naozaj chce, aby sa Ukrajina za pár rokov stala členom Európskej únie. „Toto je realistické, len ak necháme Ukrajinu vyhrať vojnu," zdôraznil politik podľa webu Ukrajinská pravda.

Očakávania v Kyjeve

V piatok 3. februára sa v Kyjeve uskutoční summit EÚ s Ukrajinou, prvé takéto podujatie Únie v aktívnej vojnovej zóne.

Prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Niektoré členské štáty trvajú na tom, že vyhlásenie zo summitu by sa nemalo odchýliť od jazyka použitého na júnovom zasadnutí Európskej rady, pričom zdôrazňujú, že kým budúcnosť Ukrajiny leží v Európskej únii, kandidátske krajiny musia spĺňať špecifické kritériá.

„Očakávania v Kyjeve sú dosť vysoké, ale je potrebné splniť všetky podmienky, ktoré Komisia stanovila. Je to proces založený na zásluhách," povedal pre Politico jeden vysoký predstaviteľ EÚ.

Boj s korupciou

Šmyhaľ dúfa, že v piatok spravia „značný skok vpred". Pokrok očakáva obzvlášť v niektorých oblastiach, ako sú napríklad dohoda o bezvízovom režime pre priemyselný tovar, pozastavenie ciel na ukrajinský vývoz na ďalší rok a „aktívny pokrok" pri pripájaní sa k systému platieb SEPA a začlenení Ukrajiny do oblasti mobilného roamingu EÚ.

Dôležitou témou, ktorá je kľúčová aj pre vstup Ukrajiny do EÚ, je jej boj s korupciou, ktorá aj tento mesiac otriasla štátnou správou. Šmyhaľ trvá na tom, že súčasná vláda berie korupciu vážne a má k nej nulovú toleranciu, čo podľa neho dokazuje aj „blesková rýchlosť" prepustenia viacerých predstaviteľov v krajine.


Premiér tiež povedal, že vláda sa chystá na revíziu nedávnej legislatívy o ústavnom súde, aby splnila požiadavky Európskej komisie a Benátskej komisie, ktorá je poradným orgánom Rady Európy, pričom zmeny by mohli prísť už pred summitom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie