• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Aliancia Fair-Play navrhuje zmeny na skrátenie trestného konania, zvýšila by sa tým aj dôveryhodnosť polície

Aliancia Fair-Play navrhuje zmeny na skrátenie trestného konania, zvýšila by sa tým aj dôveryhodnosť polície

Predprípravné konanie podľa Aliancie Fair-play v súčasnosti trvá stovky dní, a to aj v trestných konaniach, kde ide o podozrenia z najzávažnejšej trestnej činnosti.

15.11.2021 (Webnoviny.sk) - Aliancia Fair-play predstaví vedeniu Policajného zboru SR a relevantným ministerstvám zmeny, ktoré by podľa nich mali pozitívny dopad na skrátenie doby trestného konania a nepriamo aj na zvýšenie dôveryhodnosti polície a schopnosti štátu vymáhať zákon.

Ako mimovládna organizácia uvádza na svojej internetovej stránke, navrhuje napríklad ukotviť v Trestnom poriadku, aby vyšetrovateľ v prípade, ak nerozhodne o trestnom oznámení v lehote 30 dní, mal povinnosť oboznámiť o tom prokurátora, oznamovateľa a poškodeného s uvedením dôvodov, ktoré mu bránia o trestnom oznámení rozhodnúť.

Skrátenie času

Aliancia tiež navrhuje zabezpečiť pružnejšiu spoluprácu medzi políciou a ostatnými subjektmi štátnej správy pri získavaní dokumentov, ktoré vyšetrovatelia potrebujú, aby sa výrazne skrátil čas na získavanie takých dokumentov. Spolu s tým navrhujú zabezpečiť reálnu postihnuteľnosť neprimeraných dôb na vybavenie požiadaviek vyšetrovateľa.

„Dnes táto činnosť trvá aj štvrť roka, a to dokonca aj v prípadoch, keď ide o vyžiadanie dokumentov v rámci toho istého rezortu," uvádza mimovládka.

Potreba urýchlenej novelizácie zákonov

Tak isto navrhuje napríklad zabezpečiť lehoty, ich vynútiteľnosť a vynucovanie v prípadoch, keď vyšetrovateľ požaduje dokumenty od súkromných subjektov, napríklad bánk.

Zároveň aliancia konštatuje, že je potrebné urýchlene novelizovať zákony za účelom predĺženia času archivácie zmlúv, účtovných dokladov a dokladov súvisiacich s obstarávaním, ktoré často slúžia ako dôkazy, aby zodpovedali premlčacím dobám aj v prípadoch obzvlášť závažných zločinov.

Predprípravné konanie trvá stovky dní

Aliancia takisto navrhuje predĺžiť lehotu na podanie sťažnosti voči uzneseniu policajta na lehotu, ktorá bude reálne vytvárať oznamovateľovi/poškodenému priestor na napísanie sťažnosti a zaviesť lehotu na rozhodnutie prokurátora o sťažnosti voči uzneseniu vyšetrovateľa, respektíve zaviesť opatrenia, aby sa výrazne skrátila doba rozhodovania prokurátorov, zvlášť pri veciach, o ktorých rozhodnúť nie je časovo náročné.

Mimovládna organizácia konštatuje, že predprípravné konanie v súčasnosti trvá stovky dní, a to aj v trestných konaniach, kde ide o podozrenia z najzávažnejšej trestnej činnosti.

„Ide o fázu, ktorá predchádza začatiu trestného stíhania, v ktorej v podstate neprebieha vyšetrovanie, pretože v nej vyšetrovateľ nemôže plnohodnotne zabezpečovať dôkazy," uvádza aliancia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie