• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Alergikom pi agresívnych peľoch pomôžu rúška, koncentráciu peľu v ovzduší ovplyvňujú aj búrky

Alergikom pi agresívnych peľoch pomôžu rúška, koncentráciu peľu v ovzduší ovplyvňujú aj búrky

Na väčšine územia sa denné koncentrácie peľu pŕhľavy udržia vo vysokých až veľmi vysokých hladinách.

V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy.

Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosahoval vyššie koncentrácie už len na severe Slovenska.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ)Mária Tolnayová, peľ paliny a ambrózie dosahuje zatiaľ len nízke denné koncentrácie. Podľa odborníkov môže alergikom v týchto dňoch pomôcť nosenie rúšok.

Palina ako jeden z najsilnejších alergénov

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv zachytila monitorovacia stanica v Žiline, ostatné monitorovacie stanice uvádzajú denné koncentrácie peľu tráv nižšie ako 30 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. Peľ pŕhľavy vo vyšších koncentráciách zachytili v Banskej Bystrici, v Žiline, v Bratislave a v Košiciach.


V ovzduší sa ešte vyskytoval v nízkych koncentráciách peľ astrovitých, mrkvovitých a mrlíkovitých rastlín, skorocelu a štiavu.


„Všetky monitorovacie stanice opätovne zaznamenali ojedinelý záchyt prvého peľu paliny a ambrózie, ktoré budú po trávach najsilnejšími a najvýznamnejšími alergénmi leta i skorej jesene. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodmi Cladospórium a Alternária. Vplyvom zrážok a búrkovej činnosti dochádzalo k výraznému poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší. Alergikom často zmierňuje, či eliminuje priebeh reakcie na peľ aj nosenie rúška, cez ktoré sa mnohé väčšie peľové zrná nedostanú,“ konštatovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

Hladina peľu v ovzduší kolíše

Obdobie s významným zastúpením slabšie alergizujúcej pŕhľavy bude v nasledujúcich dňoch pokračovať. Na väčšine územia sa denné koncentrácie peľu pŕhľavy udržia vo vysokých až veľmi vysokých hladinách. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosiahne väčšinou už len nízke až veľmi nízke denné koncentrácie. Peľ paliny a ambrózie bude pomaly pribúdať, ale zatiaľ dosahuje len nízke až veľmi nízke denné koncentrácie.


Odporúčame:

Počasie na 10 dní




počasie




„Peľ týchto inváznych rastlín, ktoré sú najsilnejšími a najvýznamnejšími alergénmi letných mesiacov a skorej jesene, pravdepodobne dosiahne alergologicky významné hladiny až v priebehu augusta.


V ovzduší sa okrem peľu spomenutých druhov bude vyskytovať peľ menej alergizujúceho skorocelu, štiavu, chmeľu, astrovitých, mrkvovitých a mrlíkovitých rastlín. Denné koncentrácie spór húb (plesní) dosiahnu veľmi vysoké koncentrácie,“ doplnila Lafférsová s tým, že pokles denných hladín peľu bude naďalej výrazne ovplyvňovať najmä búrková činnosť.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie