• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Aláč by chcel navýšiť rozpočet SIS, požiadavku obhajoval aj pred parlamentným výborom

Aláč by chcel navýšiť rozpočet SIS, požiadavku obhajoval aj pred parlamentným výborom

O konkrétnej sume sa síce nebavili, ale riaditeľovi informačnej služby by stačilo aj navýšenie aspoň o štvrtinu.

20.10.2021 (Webnoviny.sk) - Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč by chcel navýšiť jej rozpočet na budúci rok. Povedal, že by si vedel predstaviť navýšenie približne o tretinu. Na rok 2022 je rozpočet služby plánovaný v sume približne 64 miliónov eur.

Šéf tajnej služby po rokovaní parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS povedal, že sa snažil poslancom na výbore vysvetliť požiadavky služby, ktoré súvisia s úlohami vyplývajúcimi zo zákona a zo strategického zamerania.

Niektoré kompetencie SIS by sa mohli obmedziť

„Nebavili sme sa o konkrétnej sume. Vysvetľoval som oblasti, kde je potrebné reagovať z našej strany a aj zo strany rozpočtového opatrenia. Minimálne oblasť techniky sa turbulentne mení,“ priblížil Aláč. Podľa neho čelíme novým formám hrozieb, pričom spomenul napríklad kybernetické a hybridné hrozby, na čo je podľa neho potrebné sa pripraviť personálne a technicky.

V koalícii sa v súvislosti s obnovou dôvery v právny štát hovorí aj o možnosti upraviť kompetencie SIS s tým, že by sa mohli v niektorých oblastiach oslabiť. Aláč poznamenal, že sa mu ťažko vyjadruje k abstraktnej téme. Vedel by si predstaviť, že by sa mohli niektoré úlohy SIS precizovať.

Poslanci vyjadrili Aláčovi podporu

Predseda výboru na kontrolu SIS Marián Saloň (Smer-SD) povedal, že poslanci uznesením vyjadrili podporu riaditeľovi tajnej služby pri navyšovaní rozpočtu na budúci rok. Saloň uviedol, že výbor schválil nomináciu dvoch poslancov za členov komisie na kontrolu použitia informačno-technických prostriedkov (ITP).

Za koalíciu výbor nominoval Gábora Grendela (OĽaNO) a za opozíciu Petra Šucu (Smer-SD). Povinný dohľad nad použitím ITP schválil parlament ešte v roku 2015. Doteraz kontrolná komisia nevznikla pre personálne rozpory medzi politickými stranami.

Komisia má mať celkovo osem členov. Traja majú byť zástupcovia z radov opozície a traja z radov koalície. Dvaja majú byť odborníci mimo politických strán.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie