• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Akú úroveň radiácie mohli schytať ruskí vojaci v Černobyle? Podľa riaditeľa elektrárne sa to nedá určiť

Akú úroveň radiácie mohli schytať ruskí vojaci v Černobyle? Podľa riaditeľa elektrárne sa to nedá určiť

Riaditeľ jadrovej elektrárne v Černobyle uviedol, že nie je možné určiť stupeň radiácie, ktorému boli ruské jednotky vystavené pri okupácii územia. Informuje o tom spravodajský web CNN.

Valerij Sejda vo vyhlásení na telegramovom kanáli Enerhoatomu, štátneho prevádzkovateľa ukrajinských jadrových elektrární, uviedol, že „na území samotnej elektrárne okupanti nič nevykopali“, no hustý prach, ktorý sa zdvihol pri prechode vozidiel, mohol cez pľúca vniknúť do ich organizmov.

Sejda dodal, že nie je jasné, čo robili Rusi v kontaminovanej oblasti v Červenom lese, a je podľa neho možné, že tam mohli byť vystavení značnému žiareniu, keď tam kopali alebo zakopávali.

Ruskí vojaci opúšťajú jadrovú elektráreň Černobyľ, údajne dostali dostali „značné dávky radiácie"

Ruskí vojaci opúšťajú jadrovú elektráreň Černobyľ a smerujú k ukrajinskej hranici s Bieloruskom. Tvrdí to ukrajinská národná spoločnosť na výrobu jadrovej energie Enerhoatom, podľa ktorej sa tiež ruské sily pripravujú opustiť neďaleké mesto Slavutyč, kde žijú zamestnanci elektrárne.


Enerhoatom tiež informoval o potvrdení správ o tom, že Rusi vykopali zákopy v Červenom lese obklopujúcom elektráreň v rámci tamojšej uzavretej zóny a dostali „značné dávky radiácie“. Ruskí vojaci „spanikárili z prvých prípadov ochorenia“, ktoré sa prejavili veľmi rýchlo a začali sa pripravovať na odchod, uviedol. Agentúra AP upozorňuje, že toto tvrdenie sa nedá nezávisle overiť.


Rusi podľa Enerhoatomu podpísali dokument potvrdzujúci odovzdanie jadrovej elektrárne, ktorý tiež uvádza, že administratíva zariadenia nemá žiadne sťažnosti na ruských vojakov, ktorí ho „strážili“.

Rusi zničili laboratórium v Černobyle, v rukách nepriateľa tak skončili vysoko aktívne vzorky

Ruské vojenské sily zničili nové laboratórium v jadrovej elektrárni v Černobyle, ktoré okrem iného pracuje na zlepšení nakladania s rádioaktívnym odpadom.

Uviedla to v utorok ukrajinská štátna agentúra zodpovedná za uzavretú zónu v Černobyle.


Ruská armáda získala kontrolu nad odstavenou elektrárňou na začiatku vojny. Laboratórium za 6 miliónov eur, postavené s podporou Európskej komisie, otvorili v roku 2015.


„Laboratórium obsahovalo vysoko aktívne vzorky a vzorky rádionuklidov, ktoré sú teraz v rukách nepriateľa, no dúfame, poškodia jeho a nie civilizovaný svet,“ uviedla agentúra vo svojom vyhlásení.

Rusko odmietlo vylúčiť použitie jadrových zbraní, nasadí ich vraj len v jednom prípade

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok v rozhovore pre CNN odmietol vylúčiť použitie jadrových zbraní s tým, že budú použité iba v prípade „existenčného ohrozenia“ Ruska. Referuje o tom spravodajský web BBC.


Americký Pentagon odsúdil vyhlásenie ako neuvážené a povedal, že „toto nie je spôsob, akým by zodpovedná jadrová veľmoc mala konať“.

V okolí jadrovej elektrárne v Černobyle prestali fungovať monitory radiácie

Zariadenia na kontrolu radiácie v okolí ukrajinskej jadrovej elektrárne Černobyľ prestali fungovať. Uviedol to ukrajinský úrad pre jadrovú reguláciu, podľa ktorého tiež v regióne už nie sú k dispozícii hasiči na ochranu lesov zasiahnutých desaťročiami rádioaktivity v čase otepľujúceho sa počasia.


Černobyľská jadrová elektráreň, ktorá bola v roku 1986 dejiskom najhoršej jadrovej havárie na svete, je od 24. februára pod kontrolou ruských síl. Kombinácia rizík by mohla podľa vyhlásenia úradu predstavovať v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch „značné zhoršenie“ schopnosti kontrolovať šírenie radiácie nielen na Ukrajine ale aj za jej hranicami.


Vedenie jadrovej elektrárne v nedeľu informovalo, že 50 zamestnancov, ktorí tam pracovali nepretržite od prevzatia kontroly Rusmi, vystriedali.


Správa Ruskej tajnej služby FSB: Rusko môže vojnu len rôznymi spôsobmi prehrať, čaká ho katastrofa


Danko chce nechať celý konflikt na Rusov a Ukrajincov, súhlasí s Orbánom a zbrane by im neposielal



Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska



Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu


Putinovi nejde len o Doneck a Luhansk či Krym, podľa politológa nedokáže fyzicky kontrolovať získané oblasti Ukrajiny


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie