• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Aktivisti zablokovali ambasádu Británie v Bratislave a žiadali prepustenie Assangea, ľudia vytvoria živú reťaz

Aktivisti zablokovali ambasádu Británie v Bratislave a žiadali prepustenie Assangea, ľudia vytvoria živú reťaz

Inštitút ľudských práv spolu s desiatkami mimovládnych a novinárskych organizácií, ale aj Radou Európy a OBSE žiada vládu Spojeného kráľovstva, aby Assangea prepustila.

8.10.2022 (Webnoviny.sk) - Niekoľko desiatok aktivistov v piatok 7. októbra večer symbolicky živou reťazou zablokovalo budovu veľvyslanectva Veľkej Británie na Slovensku. Akcia bola súčasťou globálnej série protestov za prepustenie väzneného zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea.

Informuje o tom v tlačovej správe riaditeľ Inštitútu ľudských práv (IĽP) Peter Weisenbacher, podľa ktorého tieto aktivity vyvrcholia v sobotu o 13:00, keď tisícky ľudí vrátane známych osobností, vytvoria živú reťaz okolo budovy Parlamentu a veže Big Ben v Londýne.

Kriminalizácia novinárskej práce

Paralelne vo Washingtone demonštranti obkľúčia Ministerstvo spravodlivosti. Assange je totiž väznený v Británii práve na žiadosť amerického rezortu spravodlivosti, ktorý žiada jeho vydanie na stíhanie.

„Britská vláda by mala odmietnuť vydanie Juliana Assangea, nakoľko je zjavné, že ide o politicky motivované prenasledovanie a umožniť mu návrat domov. Assange je austrálsky občan, nikdy nebol americký občan a skutky, ktoré americká vláda považuje za nelegálne, sa ani nestali na jej území,“ uviedol Weisenbacher, ktorý protest organizoval.

Inštitút ľudských práv spolu s desiatkami mimovládnych a novinárskych organizácii, ale aj Radou Európy a OBSE, žiada vládu Spojeného kráľovstva aby Assangea prepustila. Petíciu IĽP spolu s týmto obsahom podpísalo už viac ako 18 000 občanov Slovenska.

„Stíhanie Assangea je mimoriadne nebezpečným precedensom, ktorý ohrozuje slobodu tlače. Je to vlastne kriminalizácia novinárskej práce. Ako vydavateľ WikiLeaks totiž spravil iba to, čo robia kvalitní novinári po celom svete ako súčasť svojej práce, zverejnil závažné informácie, ktoré získal od zdroja,“ dodala reportérka a držiteľka Novinárskej ceny za rok 2018 Lýdia Kokavcová, ktorá sa tiež zúčastnila na proteste.

Uniknuté dokumenty vlády

Publikovanie bolo podľa Kokavcovej jednoznačne vo verejnom záujme, nakoľko sa tým odkrylo mnoho zločinov. Ak by bol Assange vydaný do USA, predstavovalo by to podľa nej riziko pre všetkých novinárov kdekoľvek na svete.

„Nezabúdajme, že Assange za svoju prácu získal cenu Európskeho parlamentu pre investigatívnych žurnalistov, teda tú istú ako Ján Kuciak. Dúfajme, že ho nepostretne rovnaký osud,“ uviedla ešte Kokavcová.

Julian Assage je už viac ako tri roky vo väznici Belmarsh pri Londýne a momentálne čaká na rozhodnutie britského Najvyššieho súdu (Supreme Court), kam sa odvolal voči rozhodnutiu ministerstva vnútra umožniť jeho vydanie do USA. Zakladateľ a vydavateľ WikiLeaks bol zatknutý krátko po tom, ako v roku 2010 zverejnil uniknuté dokumenty americkej vlády a armády o vojnách v Iraku a Afganistane.

Záznamy a diplomatické depeše obsahujú informácie o vojnových zločinoch a porušovaní ľudských práv. WikiLeaks zverejnilo aj informácie o mučení zajatcov na americkej základni Guantánamo, ale aj dokumenty ruskej tajnej služby, informácie o praní špinavých peňazí švajčiarskymi bankami alebo dôkazy o korupcii afrických vlád.

Inštitút ľudských práv (IĽP) sa kauze Assange venuje už viac ako 10 rokov, pričom zorganizoval viacero protestov a verejných diskusií. V máji tohto roka sa jeho predstavitelia stretli s veľvyslancom Spojeného kráľovstva na Slovensku a odovzdali mu viac ako 10 000 podpisov slovenských občanov žiadajúcich britskú vládu, aby prepustila Juliana Assangea.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie