• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Ako znížiť obchodovanie so záverečnými prácami? Prieskum ukázal, že môžu k tomu dopomôcť metódy učiteľov

Ako znížiť obchodovanie so záverečnými prácami? Prieskum ukázal, že môžu k tomu dopomôcť metódy učiteľov

Kvalita vždy niečo stojí. Ak chceme mať kvalitnejších učiteľov, musíme im poskytnúť priestor na efektívne zlepšovanie sa vrátane zlepšovania ich pedagogických zručností.

S nekalými praktikami sa menej stretávajú študenti, ktorých učitelia vyučujú metódami umožňujúcimi lepšie pochopenie učiva.

Vyplýva to z prieskumu Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ), ktorý sa konal od 30. apríla do 31. mája. V rámci neho sa z viac ako 20-tisíc vyplnených dotazníkov vyhodnotilo 19 983 platných odpovedí.

V prieskume sú zastúpení študenti prvého a druhého stupňa vysokých škôl a spojeného štúdia, dennej aj externej formy. Dotazník pripravili v štyroch jazykových mutáciách aj vo verzii pre študentov so zrakovým znevýhodnením. Do prieskumu sa zapojilo viac ako tisíc študentov so špecifickými potrebami a viac ako 1 400 zahraničných študentov.

SAAVŠ poskytla všetkým vysokým školám výsledky za ich študentov v anonymizovanej podobe. Dáta poskytne aj svojim pracovným skupinám, ktoré budú od roku 2022 posudzovať vnútorné systémy kvality všetkých vysokých škôl. Výsledky prieskumu budú dostupné aj v aplikácii, ktorá prehľadne zobrazuje jeho výsledky.

Problém s kupovaním prác je rozsiahly

Koordinátorka analytikov SAAVŠ Renáta Hall poukázala na to, že viac ako štvrtina respondentov (26 percent) sa počas štúdia stretla s tým, že študenti si nevypracovali prácu. Podľa SAAVŠ to potvrdzuje, že problém s kupovaním prác je rozsiahly, tak ako na to nedávno upozornila nadácia Zastavme korupciu (NZK) spolu so Študentskou radou vysokých škôl SR (ŠRVŠ).


Podľa analýzy NZK totiž môže s kúpenou záverečnou prácou končiť štúdium na Slovensku 15 percent absolventov. V skupine, kde sa učitelia zamerali na to, aby študenti učivo pochopili, sa s kupovaním práce stretlo 23 percent opýtaných.

To je o 13 percentuálnych bodov menej ako v skupine, kde sa študenti zriedkavejšie stretli s učiteľmi využívajúcimi tieto metódy. Dáta z prieskumu naznačili, že jedným zo spôsobov ako znížiť problémy s akademickou etikou, môže byť učenie metódami, vďaka ktorým študenti lepšie porozumejú učivu.

Ohrozenie kvality výučby

Predseda výkonnej rady SAAVŠ Robert Redhammer konštatoval, že škrty v rozpočte vysokých škôl vnímajú ako ohrozenie kvality výučbového procesu, ako aj rozvoja akademickej etiky.


„Kvalita vždy niečo stojí. Ak chceme mať kvalitnejších učiteľov, musíme im poskytnúť priestor na efektívne zlepšovanie sa vrátane zlepšovania ich pedagogických zručností. Zároveň je potrebné rozvíjať schopnosti študentov správne akademicky písať a uvádzať zdroje. A na to treba aj kvalifikovaný neučiteľský personál,“ dodal.

Redhammer ešte na tlačovom brífingu v stredu 13. októbra upozornil, že v návrhu rozpočtu pre verejné vysoké školy sa počíta s medziročným poklesom o viac ako 27 miliónov eur, pričom rozpočet na rok 2021 bol oproti roku 2020 znížený o zhruba 18 miliónov eur. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR má pripravený aj návrh, ktorý by umožnil v tomto aj v budúcom roku špeciálne financovanie najvýkonnejších pracovísk.

Pripravenosť na život po vysokej škole

SAAVŠ v piatok tiež upozornila, že znižovanie počtu učiteľov v dôsledku škrtov v rozpočte môže mať negatívny vplyv aj na individuálny prístup učiteľov.

Pritom sa táto oblasť javí ako kľúčová najmä v súvislosti s pocitom pripravenosti končiacich študentov. Ak totiž študenti mali pocit, že im väčšina učiteľov pomáha napĺňať ich potenciál, potom aj svoju pripravenosť na život videli pozitívnejšie.


Ako priblížil analytik SAAVŠ Peter Maňo, v prípade skupiny, kde študenti deklarovali, že im učitelia pomáhali napĺňať ich potenciál, takmer štyri pätiny (79 percenta) z 3 214 respondentov sa cíti byť pripravených na život po vysokej škole. V druhej skupine, kde bola táto podpora zriedkavejšia, uviedlo pripravenosť menej ako polovica (40 percent) z 2 728 opýtaných.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie