• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Ako sa dá znížiť závislosť na ruskom plyne? Podľa platformy Budovy pre budúcnosť na to stačia vláde dva kroky

Ako sa dá znížiť závislosť na ruskom plyne? Podľa platformy Budovy pre budúcnosť na to stačia vláde dva kroky

Závislosť na ruskom plyne je možné zásadne znížiť aj cez úspory v budovách.

Ak by obnova budov generovala rovnaké zníženie konečnej energetickej spotreby ako v rokoch 2005 až 2020, znamenalo by to v roku 2035 dodatočné zníženie spotreby plynných palív o 26 percent a tepla až o 54 % oproti úrovni roka 2020.

Keďže v roku 2020 bola stále viac ako polovica budov neobnovená a dopyt po obnove aj pod vplyvom rastúcich cien energií rastie, možno očakávať, že takýto scenár je reálny. Informovala o tom v pondelok platforma Budovy pre budúcnosť.

Vláda by mala pristúpiť k dvom krokom

„Z hľadiska maximalizácie úspor energie v budovách v tomto roku by vláda mala čo najskôr pristúpiť k dvom krokom. Po prvé, spustiť plánované programy podpory obnovy budov napríklad z Plánu obnovy. Po druhé, zvážiť podporu tzv. rýchlych opatrení,“ uviedol predseda Správnej rady BPB Peter Robl.

Ide podľa neho o čiastkové riešenia, ktoré prinášajú 5 až 20 % úspory energie, ale ich realizácia zaberá iba niekoľko dní a preto sa dajú behom roka vykonať na relatívne veľkom počet budov.


„Zamerať by sa mali na zateplenie strechy a podkrovia, výmenu okien, inštaláciu termostatických ventilov, vyregulovanie vykurovacej sústavy, inštaláciu tepelných čerpadiel pri novostavbách a dobre zateplených obnovovaných budovách a využitie zariadení na meranie a reguláciu napríklad vo forme časových spínačov vo verejných budovách,“ priblížil Robl.


Ako dodal, tieto opatrenia majú potenciál prispieť k zníženiu spotreby zemného plynu a zároveň čiastočne ochrániť domácnosti a inštitúcie pred nárastom cien energie už pred najbližšou vykurovacou sezónou.

Budovy majú na spotrebe najväčší podiel

Podľa údajov z Enviroportálu ministerstva životného prostredia majú budovy najväčší podiel na spotrebe plynných palív (57 percent v roku 2020) a na spotrebe tepla (89 percent v roku 2020). V oboch prípadoch je zdrojom energie najmä zemný plyn.


V rokoch 2005 až 2020 klesla spotreba plynných palív a tepla najrýchlejšie spomedzi všetkých sektorov práve v budovách. V priebehu týchto rokov sa znížila najmä pre obnovu budov konečná spotreba plynných palív na Slovensku o takmer pätinu a spotreba tepla o viac ako tretinu.

Spoliehať sa na fosílny plyn je nebezpečné a krátkozraké, podľa Greenpeace to môže ohroziť našu bezpečnosť

Spoliehať sa na fosílny plyn je podľa organizácie Greenpeace Slovensko nebezpečné a krátkozraké. Môže to ohroziť našu energetickú a geopolitickú bezpečnosť.


Na túto skutočnosť poukázala aj Medzinárodná energetická agentúra, ktorá informovala o 10 krokoch k tomu, ako znížiť závislosť Európskej únie od ruského plynu. Informuje o tom hovorkyňa Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová v tlačovej správe.

Do fosílneho plynu už nemôžu ísť peniaze

„Vláda a Slovensko malo už dávno prijať stratégiu na nahradenie plynu obnoviteľnými zdrojmi, ktoré budú ekologické, vyrábané lokálne a nebudú závislé na dovoze. Nemôžeme si dovoliť investovať verejné peniaze do fosílneho plynu. Musíme naopak ukončiť všetky investície z plánu obnovy, ktoré putujú do plynu, vrátane dotácií na plynové kotle. Ako vidíme, aj zisky z fosílnych palív sú využívané k financovaniu vojny a my sa ďalej nemôžeme podieľať na financovaní ľudského utrpenia. Na podporu vojenských aktov násilia už nemôže ísť ani cent,“ uviedla Koordinátorka klimatickej kampane Greenpeace Slovensko Dorota Osvaldová.

Klimatická kríza a vojna majú rovnakú príčinu

Klimatická kríza a vojna na Ukrajine majú podľa jej slov rovnakú príčinu, a to fosílne palivá a závislosť Európskej únie od nich. Potrebné sú podľa nej masívne investície do obnoviteľných zdrojov, najmä obnoviteľného kúrenia, ako sú tepelné čerpadlá a solárne kolektory, ale aj do zvyšovania energetickej efektívnosti budov a znižovania spotreby energie.

Potrebné je tiež odstrihnutie od závislosti na fosílnych palivách a budovanie budúcnosti, ktorá bude bezpečnejšia a udržateľnejšia.

Zníženie závislosti EÚ od ruského plynu

Medzi krokmi k zníženiu závislosti EÚ od ruského plynu Medzinárodná energetická agentúra uvádza ukončenie zmlúv o dodávkach plynu s Ruskom, nahradenie ruských dodávok plynu z alternatívnych zdrojov, zavedenie povinnosti minimálneho skladovania plynu na zvýšenie odolnosti trhu, urýchliť zavádzanie nových veterných a solárnych projektov, maximalizáciu výroby bioenergie a jadrovej energie, zavedenie krátkodobých opatrení na ochranu zraniteľných spotrebiteľov elektriny pred vysokými cenami, urýchlenie výmeny plynových kotlov za tepelné čerpadlá, zlepšenie energetickej účinnosti v budovách a priemysle, povzbudenie spotrebiteľov k dočasnej úprave termostatu a zintenzívnenie úsilia o diverzifikáciu a dekarbonizáciu zdrojov flexibility energetického systému.

SPP podniká opatrenia pre bezpečnosť dodávok, po prvý raz nakúpi skvapalnený zemný plyn LNG

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) prvýkrát uzavrel zmluvu na nákup skvapalneného zemného plynu LNG v objeme 80 miliónov metrov kubických. Ako informoval hovorca SPP Ondrej Šebesta, LNG tanker dorazí do terminálu LNG na chorvátskom ostrove Krk.

SPP ho bude mať k dispozícii už od 1. marca 2022. „Táto dodávka je ďalším z opatrení zo strany SPP na posilnenie bezpečnosti dodávok plynu,“ dodal Šebesta.


Ku dnešnému dňu sa podľa štátnych plynárov dodávky plynu uskutočňujú plne v súlade s dennými objednanými množstvami a bez akýchkoľvek obmedzení. Dodávky plynu v dohodnutom objeme má SPP potvrdené aj na ďalšie obdobie. „Dodávky plynu svojim zákazníkom tak SPP realizuje za úplne štandardných podmienok,“ dodal Šebesta.


Okrem kontraktov na nákup plynu, ktorých plnenie sa v súčasnosti uskutočňuje v štandardnom režime, má SPP k dispozícii aj zásoby plynu v zásobníkoch na území Slovenska. Ich aktuálna výška je adekvátna ročnému obdobiu na konci februára. „V rámci obchodovania na európskych komoditných trhoch má SPP už v súčasnosti prístup k rôznym zdrojom plynu,“ uzavrel Šebesta.

Aké budú ekonomické dopady invázie Ruska na Ukrajinu? Analytik odporúča sledovať niekoľko faktorov

Invázia Ruska na Ukrajinu prekvapila Európu, svet a aj trhy. Ako povedal analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák, investori spustili výpredaj svojich rizikových akciových titulov a začali nakupovať bezpečné aktíva, ako sú drahé kovy a dlhopisy.

„Veľký rast nestability priniesol vystrelenie cien komodít ako uhlie, pšenica, ale aj ropa, kde cena preskočila 100 dolárov za barel. Ruská federácia je významným dodávateľom energetických surovín pre EÚ, čo spôsobilo markantné zvýšenie cien plynu,“ povedal Horňák.

Pokles výnosov nemeckých a slovenských štátnych dlhopisov nebol podľa neho až tak veľký. Desaťročné nemecké výnosy klesli o 6 bázických bodov z 0,23 % na 0,17 %, slovenské výnosy klesli z 0,66 % na 0,49 %.

Z Ruska k nám prúdi ropa aj plyn

Aj keď z hľadiska medzinárodného obchodu nepredstavuje Ukrajina a Rusko významných obchodných partnerov pre Slovensko, keď podiel importov a exportov sa pohybuje v jednotkách percent, Ruská federácia však podľa Horňáka dodáva na Slovensko až dve tretiny ropy a ropných produktov a viac než 90 % plynu.

„Ďalší vývoj konfliktu ukáže, ako a do akej miery bude zasiahnutá vzájomná ekonomická spolupráca a výmena tovarov a teda do akej miery bude zasiahnuté hospodárstvo. Okrem toho sa niektoré slovenské podniky vo veľkej miere spoliehajú na dodávky surovín z východu, napríklad železnej rudy,“ hovorí analytik.

Vzhľadom na tento vývoj existuje podľa Horňáka niekoľko faktorov, ktoré je v súčasnosti potrebné sledovať. Cena energií ostane s najväčšou pravdepodobnosťou podľa neho zvýšená, čo sa bude prelievať aj do cien iných tovarov a služieb, čím by miera inflácie mohla dosahovať vyššie úrovne aj v ďalšom období.

Tlak na verejné financie vzrastie

V prípade narušenia dodávateľsko-odberateľských reťazcov a útlmu aktivity v dôsledku vysokých cien vstupov, materiálov, tovarov môže zároveň prísť pokles ekonomickej výkonnosti cez zníženie investícií a spotreby domácností. Do popredia sa podľa analytika dostáva hrozba kombinácie nižšieho ekonomického rastu a zvýšenej inflácie.

Samotné napätie a nestabilita budú podľa analytika negatívne vplývať na rozhodovanie ekonomických subjektov, vzrastie tlak na verejné financie, a to nielen prostredníctvom nákladov súvisiacich s konfliktom, ale aj potenciálna pomoc ekonomike pri zvládaní sťažených podmienok.

„Pravdepodobnosť skorého zvyšovania sadzieb ECB je o niečo nižšia. Cena peňazí dlhších splatností na trhu však zatiaľ veľmi neklesla, takže trh so sprísňovaním menovej politiky stále počíta,“ dodal Horňák.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie