• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Ako dlho čakajú pacienti na vyšetrenie v iných krajinách Európy?

Ako dlho čakajú pacienti na vyšetrenie v iných krajinách Európy?

Aj mnohí Slováci, ktorí pracujú v západnej Európe, cestujú za zdravotnou starostlivosťou domov a často je to aj kvôli čakaniu.

Dlhé sedenie v čakárni u lekára frustruje nejedného pacienta.

Najviac sa však Slováci sťažujú na dlhé čakacie doby pred vyšetrením alebo zákrokom. Nie je raritou, keď sa pacient dostane na rad až po niekoľkých mesiacoch.

Čakacím lehotám u špecialistov sa venuje aj blogový príspevok Martina Kultana, riaditeľa zdravotnej poisťovne Dôvera. Kultan v ňom uvádza príklady na čakacie lehoty u špecialistov v európskych krajinách s vyspelými zdravotnými systémami.

Na špecialistov čakajú aj v severských krajinách

Vo Fínsku by mali vyšetriť pacienta do troch pracovných dní. „Ak je potrebný lekár špecialista, pacient by sa k nemu mal dostať do troch týždňov a potrebné testy by mu mali vykonať najneskôr do troch mesiacov. S akoukoľvek potrebnou liečbou sa musí začať najneskôr do pol roka,“ uvádza na blogu Kultan.


V Nórsku je zasa zavedený systém tzv. individualizovaných nárokov na čakaciu dobu, ktorá má zabezpečiť primeranú čakaciu lehotu na poskytnutie zdravotnej starostlivosti. V prípade ortopedického vyšetrenia sa napríklad môže natiahnuť až na 20 týždňov.

Prvé ošetrenie do jedného mesiaca

V Nemecku by ste sa k lekárovi na prvé ošetrenie dostali najneskôr po štyroch týždňoch, podobne ako v Holandsku. „Rovnako do štyroch týždňov by mali prebehnúť aj potrebné konzultácie a diagnostika. Šesť týždňov je vyčlenených na ambulantnú tzv. jednodňovú liečbu a sedem na hospitalizačnú,“ dopĺňa Kultan k Holandsku.


Pri podozrení na rakovinu by mal špecialista pacienta v Anglicku prijať už do dvoch týždňov. Po stanovení onkologickej diagnózy by sa liečba mala začať najneskôr na 31. deň. V prípade neurgentnej zdravotnej sa na ošetrenie čaká najviac 18 týždňov.

Garantované lehoty sa často prekračujú

Podľa Kultana sa čakacie lehoty v jednotlivých krajinách výrazne líšia a často narážajú na obmedzené zdroje a kapacity zdravotníkov.


„Z nášho prieskumu tiež vyplynulo, že ak aj sú definované garantované lehoty, zdá sa, že sa často prekračujú. Inde nie sú transparentne merané, dajú sa jednoducho obísť alebo za ich prekročenie nenesie nikto zodpovednosť. Mimochodom, aj mnohí Slováci, ktorí pracujú v západnej Európe, cestujú za zdravotnou starostlivosťou domov a často je to aj kvôli čakaniu,“ dodáva Kultan.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie