• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Ak už musíte cestovať, tak aspoň bezpečne. Analytici pripravili zoznam krajín, kam sa kvôli COVIDu ísť neoplatí

Ak už musíte cestovať, tak aspoň bezpečne. Analytici pripravili zoznam krajín, kam sa kvôli COVIDu ísť neoplatí

Kvôli pandémií sa budú turisti viac orientovať na Slovensko.

Za posledný rok a pol sme sa naučili, že epidemiologická situácia sa vie zmeniť extrémne rýchlo. Aj preto nielen slovenskí odborníci varujú ľudí, aby dobre zvážili, kam tento rok pôjdu na letnú dovolenku a či vôbec.

Ministerstvo zahraničných vecí zverejňuje informácie o tom, aké pravidlá platia pre turistov v jednotlivých krajinách. Autority však vo všeobecnosti radia, ak už musíme, tak aby sme cestovali len v rámci krajín Európskej únie (EÚ).

Aj v rámci štátov EÚ sú však veľké rozdiely, a to nielen v prístupe k dovolenkárom, ale aj k samotnému infekčnejšiemu Delta variantu koronavírusu. Analytici projektu Dáta bez pátosu preto pripravili rebríček krajín, do ktorých cestovať neodporúčajú.

Zlé krajiny

Ich porovnanie sa orientuje na dva ukazovatele, a to na nárast počtu prípadov za posledný týždeň, ako aj na denný počet prípadov v mierke prispôsobenej Slovensku. Najmä tieto parametre by mali podľa matematikov zaujímať dovolenkárov.


Na základe nich Dáta bez pátosu neodporúčajú cestovať konkrétne na Cyprus či Maltu, ďalej do Španielska, Portugalska a Grécka. Rastú tam totiž nielen počty nakazených, ale aj hospitalizovaných.

„Cyprus trvale a rýchlo rastie, je 100-krát vyššie ako Slovensko. Španielsko a Portugalsko sú 50-krát vyššie ako Slovensko. Grécko a Malta sú 30-krát vyššie ako Slovensko,“ vysvetľujú Dáta bez pátosu, o koľko vyššie čísla majú vymenované krajiny.


Upozorňujú zároveň, že situácia sa ešte v júli môže výrazne meniť, aj k horšiemu. Momentálne však podľa platnej vyhlášky po návrate z týchto krajín nie je pre zaočkované osoby nutné absolvovať test na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 v tele.

Dobré krajiny

Dobrá situácia je podľa Dát bez pátosu v Chorvátsku a Bulharsku, ale aj v Maďarsku, Poľsku a Česku. „Celá stredná Európa vrátane Slovenska má veľmi nízke čísla,“ uvádzajú na sociálnej sieti.


Mierny odklon vidno v Prahe a Plzni, kde počet infikovaných rastie. Dôvodom toho, že Slovensko spolu so strednou Európou aktuálne odoláva tretej vlne, je aj fakt, že druhá vlna bola vo všetkých vymenovaných krajinách veľmi zlá.

Keďže bolo veľa nakazených aj mŕtvych a dnes je pomerná časť potenciálnych prenášačov v mladom veku zaočkovaná, vírus sa tu nevie šíriť tak efektívne. Dovolenka vo vymenovaných krajinách je však dobrou voľbou aj z iného dôvodu.


Do týchto štátov chodí väčšina návštevníkov vlastnou dopravou, teda autom, ale aj autobusom či vlakom. Malou výnimkou je Bulharsko, kam sa aj lieta. Šírenie koronavírusu je tak obmedzené.


Navyše, nakoľko situácia sa môže rýchlo meniť, môže sa stať, že hranice sa zatvoria, kým budete na dovolenke. Ak tam však nie ste letecky, je to výhoda. Aj preto úrady odporúčajú cestovať Slovákom do takýchto krajín.

Regióny

Ministerstvo zahraničných vecí zároveň upozorňuje na to, že v jednotlivých krajinách môžu byť veľké regionálne rozdiely. „Jednotlivé autonómne oblasti môžu mať aj svoje vlastné regionálne opatrenia,“ upozorňujú na svojej stránke.

Preto by si mal každý turista overiť, aké sú konkrétne opatrenia a epidemiologická situácia v oblasti, do ktorej sa chystá vycestovať. Na regionálne rozdiely upozorňujú aj Dáta bez pátosu, napríklad v Katalánsku je situácia výrazne odlišná od zvyšku Španielska.


Omnoho viac pozitívnych je v tejto oblasti medzi tínedžermi a mladými vo veku medzi 20 a 30 rokov. Katalánsko aktuálne eviduje 3 000 prípadov na 100-tisíc obyvateľov za posledných 14 dní.


Matematici tým hovoria, že ich výpočty predstavujú priemerné hodnoty, no jednotlivé regióny v rámci krajín na tom môžu byť aj výrazne lepšie, aj výrazne horšie. Pred dovolenkou sa preto poriadne pripravte a zistite si o oblasti, kam sa chystáte, čo najviac.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie