• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Ak by aj Slovnaft rozpustil všetok svoj zisk, ceny benzínu a nafty by výrazne neklesli

Ak by aj Slovnaft rozpustil všetok svoj zisk, ceny benzínu a nafty by výrazne neklesli

Ak by aj Slovnaft rozpustil všetok svoj zisk do zníženia cien pohonných látok, efekt pre slovenských spotrebiteľov by bol minimálny.

V relácii Braňo Závodský naživo v rádiu Expres to skonštatoval výkonný riaditeľ spoločnosti Marek Senkovič. Ten zároveň potvrdil, že v uplynulých týždňoch rokovali s predstaviteľmi štátu o situácii na slovenských čerpacích staniciach.

Minister financií Igor Matovič v tejto súvislosti avizoval predstavenie zásadnej dohody. Senkovič ju v pondelok komentovať odmietol, iba zdôraznil, že konečné rozhodnutie urobí rezort financií, respektíve slovenská vláda.

„Oni dostali všetky podstatné informácie. Keď štát určí, že takto to bude, budeme to brať na vedomie a prispôsobíme sa. Nebudem naznačovať nič,“ povedal Senkovič.

Doplnil však, že v prípade zastropovania cien pohonných látok, by Slovensku pravdepodobne hrozil podobný scenár ako susednému Maďarsku, hrozilo by vykupovanie paliva a jeho následný nedostatok. Senkovič pripomenul, že na Slovensku je okolo 1 000 čerpačiek, Slovnaft má z toho asi 250, pričom aktuálne ceny patria po očistení od daní a poplatkov medzi najnižšie v Európskej únii.

Matovič: SaS zablokovala cenové stropy na pumpách, dohodu predstavím asi zajtra

SaS zablokovala stropovanie cien, informuje o tom v pondelok na tlačovej konferencií minister financií Igor Matovič (OĽaNO). „Nepovažujú to za dobré riešenie. Chcel som ísť touto cestou a dohodnúť sa. Skúsiť vysvetliť Slovnaftu, že by mal prispieť nejakým spôsobom. No nemôže prispieť kvôli vetu SaS,“ doplnil Matovič, s tým, že bližšie informácie oznámi pravdepodobne v utorok.

Matovič zastropovaním cien pohonných hmôt chcel tak reagovať na vysoké ceny benzínu a nafty na čerpacích staniciach. Ceny totiž atakujú hranicu 1,8 eura za liter pri obidvoch palivách.

Ešte vo štvrtok bolo v hre aj zastropovanie cien palív. „Urobíme to najrozumnejšou cestou, ako sa dá,“ spresnil Matovič. Vzápätí však dodal, že cenovú reguláciu nepodporí koaličná SaS, čím zrejme vylúčil cenové stropy. „V SaS nie sú za reguláciu cien na pumpách. Hľadám teda iné riešenia, keďže mi povedali, že touto cestou nemám ísť,“ uzavrel Matovič.

Zhodol sa s ním aj šéf finančného výboru parlamentu Marián Viskupič (SaS). „Treba hľadať rozumné riešenie, pretože maďarská cesta nie je udržateľné riešenie. Navyše, takéto regulácie sa veľmi ťažko rušia,“ zareagoval v relácii v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.


V hre tak zostalo zníženie spotrebnej dane či DPH. Tak by sa mohlo dosiahnuť, aby koncová cena paliva klesla. Na druhej strane Matovič mohol mať svojimi výrokmi na mysli plánované vyššie zdanenie bratislavskej rafinérie. Z toho by vedel zaplatiť aj svoj balíček na zvýšenie prídavkov na deti a zvýšenie daňového bonusu dovedna vo výške 1,3 miliardy eur.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie