• Dnes je: Utorok 23. apríla 2024 meniny má Vojtech

Ak budú politici tému kontaminovaného obilia zneužívať, môže to podľa sociológa posilniť antiukrajinské nálady

Ak budú politici tému kontaminovaného obilia zneužívať, môže to podľa sociológa posilniť antiukrajinské nálady

Takýto stav má na svedomí aj nízka miera mediálnej gramotnosti. Tvrdí, že ľudia by mali s obrovským množstvom informácií narábať opatrnejšie.

Ak politici budú tému kontaminovaného obilia občas aj zneužívať, môže to vytvoriť mierny odpor a posilniť antiukrajinské nálady v spoločnosti.

U nás často stačí hovoriť akýkoľvek názor dostatočne nahlas. Časť ľudí si ho vždy osvojí. Pre agentúru SITA to uviedol sociológ Václav Hřích.

„Vidíme, že debata, hlavne na politickej scéne, je momentálne o tom, či to vlastne je alebo nie je kontaminované obilie. Myslím, že stále prebiehajú isté spory o vzorkách. Akúkoľvek informáciu budú občania Slovenska považovať za tým pravdivejšiu, čím viac im o tom budú rozprávať práve politici, ktorým oni dôverujú,“ dodal sociológ.

Nie je to len problém Slovenska

Zároveň tvrdí, že veľká časť antiukrajinských nálad prichádza z prostredia šírenia dezinformácií, s ktorými nebojuje len Slovensko, ale aj ďalšie krajiny sveta. Akým spôsobom sa budú dať eliminovať tieto nálady v spoločnosti podľa Hřícha do veľkej miery záleží od toho, nakoľko dokážu štát alebo organizácie, ktoré patria pod štát, vysvetľovať túto problematiku a ako v tom vysvetľovaní budú autentickí.


„Neočakávam, že sa dokážeme hoaxom vyhnúť. Ako ľudia máme čoraz menej čas a asi aj vôľu overovať si informácie. To znamená, že tí, čo šíria nepravdivú informáciu alebo hoaxy, využívajú to, že v dobe, ktorá je stále rýchlejšia a rýchlejšia, sa im pracuje lepšie. My, ľudia, si informácie neoverujeme v ničom,“ vysvetlil sociológ.

Mediálna gramotnosť

Tomuto obdobiu sa podľa neho hovorí „žitie v nadpisoch„. „Je to jeden z dôsledkov, ale nie je to spôsobené iba hoaxami. Ide o celkovú náladu v spoločnosti. Nielen na Slovensku, ale viac-menej v celom svete funguje veľmi intenzívna internetizácia a sociálne siete,“ dodal.


Hřích si zároveň myslí, že takýto stav má na svedomí aj nízka miera mediálnej gramotnosti. Tvrdí, že ľudia by mali s obrovským množstvom informácií narábať opatrnejšie.


„Netýka sa to iba hoaxov, ale napr. aj fenoménu internetového lekárstva. Ide o to, že ľudia si všetko vyhľadajú na internete a potom prichádzajú za lekármi s vlastnými riešeniami. Lekári niekedy len pozerajú, čo to od nich vlastne chcú,“ doplnil.

Vyjadrenia politikov k obiliu

K téme kontaminovaného obilia sa ostro vyjadrili viacerí predstavitelia opozičných politických strán. Poslanec Národnej rady SR Tomáš Taraba (Život – Národná strana) vyzval premiéra Eduarda Hegera, aby nerobil zo Slovenska odpadkový kôš a líder Republiky Milan Uhrík na sociálnej sieti napísal, že „Slovensko robí pre Ukrajinu dosť. Ukrajinskí kšeftári nám sem za odmenu predávajú obilie napchaté chémiou a pesticídmi.“


Politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov pre agentúru SITA uviedol, že „Taraba, Uhrík a ďalší im podobní sa správajú ako ruskí agenti.“ Zdôraznil, že Ukrajina je obeťou vojenského konfliktu, v ktorom každý deň zomierajú ľudia.

„Dumpingovú situáciu nevytvárajú Ukrajinci, ale slovenskí obchodníci, ktorí chcú kúpiť toto obilie, pretože je lacnejšie. Nemá to nič spoločné s našimi záväzkami pomoci Ukrajine,“ povedal.


Vláda v pondelok zakázala dovoz vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny alebo s pôvodom z Ukrajiny na územie Slovenska. Súčasne zaviedla režim umiestňovania colnej uzávery na všetky zásielky ostatných poľnohospodárskych produktov a potravín z územia Ukrajiny alebo pochádzajúcich z Ukrajiny, ktoré tranzitujú cez územie Slovenska.


Zákaz sa vzťahuje na obilniny, cukor, sušené krmivá, osivá, chmeľ, ľan a konope, ovocie a zeleninu, spracované ovocné a zeleninové výrobky, víno, etylalkohol poľnohospodárskeho pôvodu a med a včelie produkty.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 23. apríl 2024

horoskopy na dnes utorok 23 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 23. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

V práci sa vám konečne otvoria nové šance. Mali by ste ich využiť najlepšie, ako len viete. Trochu húževnatosti a výsledky predbehnú očakávanie.

Býk 21.4. - 21.5.

Záležitosti tvojho srdca, ktoré sa zdali doteraz pomýlené sa začínajú prejavovať opäť ako reálne. Treba sa len viac angažovať a vyliezť zo svojej ulity.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozčaruje vás niečie rozhodnutie, ale nezúfajte. Aspoň už konečne budete vedieť, na čom ste. Ak porozmýšľate, prídete na to, že malo prísť už skôr.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes sa nebudete cítiť celkom vo svojej koži, čo sa prejaví striedaním nálad. Nedajte sa ovplyvniť momentálnou náladou na neuvážené činy, ktoré by ste neskôr mohli ľutovať.




Všetky Horoskopy pre Utorok 23. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie