• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Aj po očkovaní môžete koronavírus šíriť ďalej, upozorňuje epidemiológ

Aj po očkovaní môžete koronavírus šíriť ďalej, upozorňuje epidemiológ

Vakcíny ponúkajú východisko z pandémie a návrat do života, aký sme poznali.

Vakcíny proti koronavírusu nemusia úplne zabrániť v prenose vírusu SARS-CoV-2 na ostatných. Ľudia, ktorí už boli očkovaní, by podľa britského epidemiológa mali aj naďalej dodržiavať protipandemické nariadenia.

Profesor Jonathan Van-Tam pre britské médiá dodal, že ak zaočkovaní ľudia začnú poľavovať v ostražitosti, pretože si myslia, že sú chránení, potenciálne ohrozujú ďalších, ktorých očkovanie ešte stále len čaká.

„Bez ohľadu na to, či niekto bol očkovaný alebo nie, je nevyhnutné, aby dodržiaval vnútroštátne obmedzenia a rady v oblasti verejného zdravia, pretože ochrana vakcíny začína najskôr tri týždne po očkovaní a zatiaľ nepoznáme vplyv vakcín na prenos,“ povedal Van-Tam.

Rýchle tempo očkovania

Profesor, ktorý sa stal v rámci boja s pandémiou koronavírusu v Spojenom kráľovstve poprednou osobnosťou, tiež dodal, že stále nie je vedecky overené, či zaočkovaní ľudia môžu vírus prenášať na ostatných, aj keď sú sami pred ochorením COVID-19 chránení.


„Ak zmeníte svoje doterajšie zodpovedné správanie, stále by ste mohli šíriť vírus a udržiavať tak vysoký počet prípadov, ako aj vystavovať riziku ďalšie osoby, ktoré rovnako potrebujú vakcínu, ale dostanú sa k nej v poradí až neskôr,“ vysvetlil Van-Tam.

Jeho varovanie prišlo v čase, keď sa ukázalo, že počet Britov, ktorí už dostali prvú dávku vakcíny, sa blíži k hranici šesť miliónov. V minulom týždni sa im v krajine za jediný deň podarilo zaočkovať rekordných 478 248 osôb.

Zo 6 na 12

Hlavný epidemiológ sa vyjadril aj ku kritike lekárov, ktorí upozornili na jeho rozhodnutie predĺžiť odstup medzi prvou a druhou dávkou vakcíny zo šesť na 12 týždňov.


Britská lekárska asociácia (BMA) poslala minulý týždeň Van-Tamovi výzvu, aby prehodnotil svoje rozhodnutie, nakoľko v prípade vakcíny od konzorcia Pfizer a BioNTech bola Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) stanovená maximálna doba medzi dávkami na šesť týždňov.

Van-Tam vysvetlil, že len takto dosiahnu, aby sa vakcína čo najskôr dostala k čo najväčšiemu počtu ľudí. „Kto na zozname rizikových osôb by mal byť ten, ktorý sa kvôli tomu dostane k prvej dávke neskôr?“ pýta sa.

Ružová budúcnosť

Profesor tiež dodal, že vakcíny sa nemôžu vyrábať neobmedzenou rýchlosťou, preto je v rámci prioritizácie ohrozených skupín obyvateľstva dôležité, aby sa ku svojej prvej dávke dostalo čo najviac ľudí.


Predseda BMA Chaand Nagpaul na to povedal, že hoci chápe racionálnosť tohto rozhodnutia, žiadna iná krajina neprijala rovnaký postup ako Spojené kráľovstvo. Podľa neho nevieme, aká bude úroveň ochrany po prvej dávke vakcíny, ak sa odstup predĺži.


Van-Tam napriek všetkému vidí ružovú budúcnosť a kedy nastane, to záleží najmä od rýchlosti očkovania a ochoty dodržiavať aj naďalej všetky nariadenia „Vakcíny ponúkajú východisko z pandémie a návrat do života, aký sme poznali,“ hovorí.

Najčastejšie otázky o očkovaní proti COVID-19. Kedy na mňa príde rad a môžem vakcíny kombinovať?

Kto by sa proti COVID-19 nemal očkovať? Lekárka vysvetlila, čo môže vakcína Comirnaty spôsobiť

Konečne vieme, ako dlho bude účinkovať vakcína proti COVID-19. Aspoň tá od Moderny


Kedy sa Slovensko zotaví z pandémie? Podľa futurológa Klinca jeden zo scenárov je, že nikdy


Čo nám lockdown vzal: Návrat do normálu môže byť náročný pre dospelých, deti aj zvieratá, tvrdí psychologička

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie