• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Aj keď boli emócie zmiešané, rozdelenie Československa bolo správne rozhodnutie. Heger aj Fiala ocenili pokojný priebeh

Aj keď boli emócie zmiešané, rozdelenie Československa bolo správne rozhodnutie. Heger aj Fiala ocenili pokojný priebeh

Rozdelenie Česka a Slovenska sa uskutočnilo rýchlo, vľúdne a s dôverou, tvrdí český premiér Petr Fiala.

8.1.2023 (Webnoviny.sk) - Rozdelenie Československa sa uskutočnilo v pokojnej a priateľskej forme a nakoniec to obdivoval celý svet. Práve to, aké má Slovensko dobré vzťahy s Českom, je ukážkou toho, že to bolo správne rozhodnutie.

Napriek tomu, že prvotné emócie boli zmiešané, dnes sa ukazuje, že sme sa vybrali cestou samostatnosti a bolo to dobré rozhodnutie, pretože sme sa opäť v Európskej únii stretli za jedným stolom a sedíme tam ako partneri.

Krok hodnotili predstavitelia oboch krajín

Práve kvôli silnému bratskému pudu môžeme ostatným krajinám ukazovať jednotu a spoluprácu, a tým vplývať aj na ostatné krajiny. Mimoriadny vzťah Česka a Slovenska pokračuje a každým rokom je silnejší. Uviedol to dočasne poverený premiér Eduard Heger v diskusnej relácii RTVS O 5 minút12, kde diskutoval spolu s českým premiérom Petrom Fialom.

Pri príležitosti 30. výročia osamostatnenia Slovenskej a Českej republiky diskutovali o míľnikoch vývoja v oboch republikách od rozdelenia, o spolupráci oboch krajín, ako aj o súčasných politických a ekonomických témach a plánoch krajín do budúcnosti.

Ako občan a politológ som udalosti konca Československa veľmi intenzívne prežíval. Aj napriek tomu, že som mal k Československu hlboký vzťah, som ako historik a politológ vedel, že sa štát rozdelí. Išlo mi o to, aby to prebiehalo pokojnou a mierovou cestou, čo sa aj bohato naplnilo, dokonca nad očakávania dobre," uviedol predseda vlády ČR Petr Fiala, ktorý mal v čase osamostatnenia krajín 28 rokov.

Za rozdelenie v mieri nás svet obdivuje

Doplnil, že je to príklad, ktorý je zmieňovaný v celom svete a je to niečo, na čo môže byť Slovensko aj Česko hrdé.

Spätne hodnotím rozdelenie Československa veľmi pozitívne aj napriek tomu, že podpora rozdelenia v Českej republike vždy bola o niečo menšia než na Slovensku. Bol som presvedčený, že spoločná federácia nie je udržateľná, pretože máme rozdielnu históriu, politickú kultúru, inak prebiehali modernizačné a emancipačné procesy. Očakával som, že k rozdeleniu príde, ale to, ako rýchlo, vľúdne a s dôverou k tomu prišlo, to hodnotím pozitívne," dodal Fiala.

Výzvy, aké premiéri vnímajú

Obe krajiny stoja v nasledujúcom roku pred viacerými výzvami. „Na Slovensku je to implementácia dvoch ér, a to reformy a rozpočet. Väčšinu reforiem sme už schválili v parlamente a teraz ich musíme implementovať. Ide o reformy v zdravotníctve, vo vzdelávaní, v podnikateľskom prostredí a tiež v oblasti životného prostredia. Máme investície, ktoré sa postupne dostávajú do regiónov, aby sme Slovensko postavili znovu na nohy," uviedol Heger s tým, že ďalšou dôležitou výzvou je rozpočet na pomoc ľuďom, aby bolo tento rok možné Slovensko preniesť cez nereálne vysoké ceny.

Česko naďalej čelí bezpečnostným výzvam, ktoré súvisia s vojnou na Ukrajine. Musíme veľmi intenzívne pracovať na tom, aby sme zaistili energetickú sebestačnosť a suverenitu a bezpečnosť dotknutých krajín. Musíme zaistiť energie za prijateľné ceny, musíme posilňovať obranu Českej republiky, chceme investovať do dopravnej infraštruktúry, urobiť zmeny v školstve. Musíme tiež vykonať dôchodkovú reformu a konsolidovať verejné financie a znižovať deficity štátneho rozpočtu, čo je súčasne protiinflačné opatrenie," vymenoval Fiala.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie