• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

9 potravín s vysokým obsahom tuku, ktoré sú veľmi zdravé

9 potravín s vysokým obsahom tuku, ktoré sú veľmi zdravé

Medzi zdravé orechy patria najmä mandle, vlašské orechy, makadamové orechy a mnohé ďalšie.

Tuky dostali v posledných rokoch zlú nálepku a mnohí z nás sa im začali neoprávnene vyhýbať. Svoju zlú povesť získali najmä preto, že sú hlavným prispievateľom k vzniku srdcovocievnych chorôb. No nie sú tuky ako tuky. Niektoré potraviny napriek svojmu dosť veľkému podielu tukov vedia byť pre nás veľmi prospešné. Tu je 9 potravín s vysokým obsahom tuku, na ktoré by ste nemali zanevrieť.

Ryby

Ryby sú všeobecne považované za jeden z najvýživnejších dostupných zdrojov živočíšnych bielkovín. Patria sem najmä ryby ako losos, pstruh, makrela, sardinky a sleď.

Mäso z týchto živočíchov je nabité omega-3 mastnými kyselinami prospešnými pre srdce, vysokokvalitnými bielkovinami a množstvom vitamínov i minerálov.


Navyše pravidelná konzumácia rýb môže zlepšiť kognitívne funkcie, pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a znížiť riziko srdcových chorôb.

Ak nemôžete (alebo nemáte radi ) ryby, skúste začať užívať aspoň doplnok s rybím olejom. Najlepší je olej z tresčej pečene. Obsahuje všetky omega-3 , ktoré potrebujete, ako aj dostatok vitamínu D.

Orechy

Určite ste už počuli o pozitívnych účinkoch orechov na naše zdravie. Majú totiž vysoký obsah zdravých tukov či vlákniny a sú dobrým rastlinným zdrojom bielkovín.


Orechy tiež obsahujú vitamín E a veľké množstvo minerálnych látok, ako je horčík. Práve nedostatkom tohto minerálu trpí väčšina z nás. Štúdie z roku 2014 ukazujú, že ľudia, ktorí jedia orechy, bývajú zdravší. Majú nižšie riziko vzniku rôznych chorôb – napríklad obezity, cukrovky 2. typu a ochorení srdca.

Medzi zdravé orechy patria najmä mandle, vlašské orechy, makadamové orechy a mnohé ďalšie.

Extra panenský olivový olej

Keď je reč o zdravých mastných jedlách, nemôžeme zabudnúť na extra panenský olivový olej. Má vysoký obsah kyseliny olejovej, mastnej kyseliny, ktorá v sebe skrýva niektoré silné protizápalové vlastnosti a tiež zlepšuje zdravie srdca. Okrem toho pozitívne vplýva na reguláciu cukru v krvi a pri zhadzovaní prebytočných kíl.


Extra panenský olivový olej sa dá využiť vo vašej kuchyni naozaj všestranným spôsobom. Najviac jeho chuť však vynikne na grilovanej zelenine a zdravých zeleninových šalátoch.

Avokádo

Avokádo patrí medzi výnimočné ovocie, a to najmä pre svoj vysoký obsah zdravých tukov ( až 80 %). To znamená, že má ešte vyšší obsah tuku ako väčšina živočíšnych potravín.


Avokádo je tiež jedným z najlepších zdrojov draslíka v našej strave a poskytuje až 15 % dennej potreby tohto cenného minerálu. Okrem toho obsahuje veľa antioxidantov. Konzumácia jedného avokáda denne vám pomôže znížiť zlý cholesterol. V tomto ovocí nájdete aj veľa vlákniny, ktorá ponúka množstvo zdravotných benefitov pre trávenie, zdravie srdca a pri chudnutí.

Syr

Medzi 9 potravín s vysokým obsahom tuku patrí aj táto potravina, ktorá predstavuje skvelý zdroj vápnika , vitamínu B12, fosforu, selénu a mnohých ďalších živín. Syr býva tiež bohatý na bielkoviny, napríklad 28 gramov syra obsahuje 6 gramov bielkovín. To je takmer toľko ako pohár mlieka.

Plnotučný jogurt

Plnotučný jogurt je rovnako ako syr mliečnym výrobkom s vysokým podielom tukov. No na druhej strane je to výživná potravina, ktorá obsahuje zdravé probiotiká.

Tmavá čokoláda

Vedeli ste, že v prípade tmavej čokolády nejde len o maškrtu s vysokým obsahom tukov, ale aj o potravinu plnú živín? Obsahuje totiž vlákninu a niekoľko dôležitých látok vrátane železa a horčíka.


Tmavá čokoláda je tiež nabitá antioxidantmi, ako je resveratrol a epikatechín, ktoré zvyšujú vašu energiu a spomaľujú starnutie.


Pozor však na výber správnej tmavej čokolády. Mala by mať minimálny obsah kakaa 70 %. Čokolády s menším obsahom kakaa majú vyšší obsah cukru a nižší obsah prospešných živín.

Chia semienka

Tuk, ktorý nájdete v chia semienkach je vlastne omega-3 mastná kyselina alfa-linolénová. Ide o zdravý tuk, ktorý pomáha zlepšiť zdravie vášho srdca.


Chia semienka znižujú krvný tlak a majú protizápalové účinky. Sú tiež neuveriteľne výživné . Okrem toho, že bývajú plné vlákniny a omega-3 mastných kyselín, obsahujú aj množstvo ďalších živín.

Celé vajcia

Celé vajcia sa kedysi považovali za nezdravé pre vysoký obsah cholesterolu a tuku, ktorý sa skrýva v žĺtku. Nové štúdie však ukázali, že cholesterol vo vajciach negatívne neovplyvňuje cholesterol v krvi, aspoň nie u väčšiny ľudí.

Okrem toho je táto potravina veľmi bohatá na živiny a obsahuje množstvo vitamínov i minerálov. Napríklad cholín. Ide o vzácnu látku dôležitú pre zdravie vášho mozgu a nervového systému, ktorej nedostatok má až 90 % ľudí.


Hoci sa kedysi predpokladalo, že potraviny s vysokým obsahom tuku majú nízky obsah živín, netýka sa to všetkých. Potraviny uvedené na zozname vyššie môžete pokojne zaradiť do jedálnička, pretože sú nabité cennými látkami. Tvoria preto súčasť zdravej výživy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 19. marec 2024

horoskopy na dnes utorok 19 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Urobíte krok k zmene zamestnania. Nebudete vyčkávať a pripomeniete sa i sám. Večer zhodnotíte, čo ste urobili počas dňa. Asi si určíte aj vyššie ciele.

Býk 21.4. - 21.5.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozdielnosť vašich predstáv a skutočnosti vyvolá nové problémy a ťažkosti. Môžete si pomôcť, len prestaňte všetko komentovať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka vašej absolútnej sústredenosti sa vám podarí dotiahnuť pracovné záležitosti až do konca. Schôdzku, ktorú ste si dohodli, nezmeškajte.




Všetky Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie