• Dnes je: Utorok 16. apríla 2024 meniny má Dana, Danica

5 vecí, ktoré ste o PET fľašiach ani netušili

5 vecí, ktoré ste o PET fľašiach ani netušili

Pozornosť sa v poslednom období venuje najmä PET fľašiam, ktoré čaká od budúceho roka nový spôsob triedenia, zálohovanie.

28.7.2021 (Webnoviny.sk) - Téma plastov hýbe svetom. A to najmä v kontexte zníženia produkcie odpadov. Predstaviť si však bežnú dennú rutinu bez plastov je pomerne náročné, keďže sú významnou komoditou využívanou v rôznych oblastiach hospodárstva. 

PET fľaše tvoria iba 20 % celkového objemu žltých kontajnerov

Správne rozdeľovanie odpadu je základom efektívnej recyklácie. V momentálnom systéme separácie je to práve žltý kontajner, ktorý je určený na zber použitých plastov. Z celkové objemu však tvoria PET fľaše zlomok očakávaného objemu. "V závislosti od miesta a spôsobu zberu iba približne 20 % až 32 % objemu žltých kontajnerov tvorí PET, ktorý recyklujeme, čo predstavuje približne 18 000 ton. Na Slovensku sa pritom použije až miliardy plastových PET fliaš," vysvetľuje František Doležal, generálny riaditeľ recyklačnej spoločnosti General Plastic a dodáva, že zvyšok končí na skládkach, v spaľovniach alebo dokonca v prírode.

PET fľaša sa dá správnym postupom recyklovať prakticky donekonečna

Princíp obehové hospodárstva je založený na opätovnom spracovaní a využití už vyrobeného produktu či materiálu. Cieľom je minimalizovanie vzniknutého odpadu. Recyklácia PET fliaš je stelesnením tohto princípu. Správnymi postupmi je možné PET fľašu recyklovať prakticky donekonečna. "Z použitých PET fliaš vyrobíme drvením a umývaním PET vločku, ktorú po dôkladnej dekontaminácii pridáme k tzv. primárnemu materiálu. Najpoužívanejší pomer oboch zložiek je 80 % primárneho materiálu a 20 % recyklátu v podobe PET vločiek. Pomery sa však v závislosti od požiadaviek klientov môžu meniť. Kombináciou týchto dvoch zložiek môžeme PET fľaše recyklovať prakticky donekonečna," ozrejmuje Miroslav Lukniš, obchodný riaditeľ spoločnosti, ktorá ako jediná na Slovensku týmto spôsobom vyrába nové  PET fľaše.

Nová PET fľaša má tvar skúmavky

Výsledným produktom recyklačného a výrobného procesu je tzv. predlisok, odborne sa nazýva aj preforma. Má tvar skúmavky a môže mať nielen rôzne farby, ale napríklad aj v gramáž. Tieto parametre závisia od požiadaviek klientov, ktorými sú často výrobcovia nápojov. Práve oni z predliskov vyfukujú nové fľaše podľa vlastných šablón a vizuality.

Krikľavé farby komplikujú recykláciu

V obchodoch nájdete fľaše rôznych farebných odtieňov. Najlepšie na opätovné spracovanie sú tie z číreho, modrého a zeleného plastu. Komplikácie pre ďalšie recyklovanie predstavujú pestrofarebné. Číre plasty sú preto najdrahšie, ale tvoria len tretinu zo všetkých.

"Krycie farby ako napríklad mliečne, krikľavo oranžové, krikľavo zelené, najmä tie z energetických nápojov, znižujú alebo menia chemicko-fyzikálne vlastnosti plastu po spracovaní a nevieme ich teda spracovať," dopĺňa súvislosti F. Doležal.

PET ako nedostatkový materiál

Paradoxom dnešnej doby je, že aj napriek tomu, že plastov je vo všeobecnosti veľký nadbytok, tých PET – ových je celosvetový nedostatok. Preto patria medzi najcennejšie komodity, aké sa v plastovom odpade nachádzajú. Využívajú sa naprieč celým hospodárstvom. "PET vločky sa využívajú na výrobu širokého spektra výrobkov od vlákien cez tričká až po funkčné športové oblečenie či koberce. Môžeme ich nájsť aj ako súčasť slnečných okuliarov alebo auta. Avšak tu životnosť takýchto výrobkov častokrát končí. Ak doslúžia, putujú do klasického zmiešaného komunálneho odpadu. Najefektívnejšie je z použitej PET fľaše opäť vyrobiť novú PET fľašu,"  poukazuje M. Lukniš.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 16. apríl 2024

horoskopy na dnes utorok 16 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Pustíte sa do viacerých vecí naraz. Nezostanete sami, určite sa objaví niekto, na koho sa môžete s dôverou obrátiť. Radosť vám urobia príbuzní.

Býk 21.4. - 21.5.

Optimistická správa vám dodá chuť do práce. Teraz máte konečne dôvod angažovať sa. Ak sa chystáte na ďalekú cestu, treba byť čo najopatrnejší. Nevystavujte sa zbytočnému riziku.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najskôr merajte, potom režte. Dobre zvážte, kým rozhodnete. Zabránite tak neskorším možným komplikáciám. Na depresie nie sú dôvody. Chyťte sa konkrétnej práce.

Rak 22.6. - 22.7.

Je práve vhodný čas odhaliť vaše zámery a úmysly. Máte možnosť konať tak, aby sa všetko vyvíjalo priaznivo. Stretnete niekoho, kto bude mať na vás pozitívny vplyv.




Všetky Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie