• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

5 tipov pre ekologickejšie bývanie v roku 2023

5 tipov pre ekologickejšie bývanie v roku 2023

Ekologické bývanie nie je len o návrate k prírode a jej šetrení, ale aj o úspore financií. A práve to v čase raketovo rastúcich cien mnohí skutočne potrebujeme. Pripravili sme pre vás tipy pre lepšie ekologickejšie bývanie. Môžete si ich dať ako predsavzatia pre prichádzajúci nový rok. Uvidíte, ako sa váš život a domácnosť pozitívne zmení.

Nebojte sa nových technológií

Nové technológie v bývaní sa objavujú doslova raketovým tempom. A tak aj váš dom postavený napríklad pred desiatimi rokmi už môže byť technologicky zaostalý. Nebojte sa preto modernizácie. Vstupná investícia do modernejších technológií sa síce nevráti hneď, ale z dlhodobého hľadiska určite.

A to či už sa rozhodnete vymeniť spotrebiče, zmeniť spôsob vykurovania či len skontrolovať funkčnosť a energetickú náročnosť aktuálne používaných technológií. Servis tepelných čerpadiel či kontrola energetických únikov v dome môžu byť prvým krokom k modernizácií domácnosti a úspore financií.

Nadčasové zariadenie

Poznáte výrok: Nie som natoľko bohatý, aby som si mohol kupovať lacné veci? Tak presne týmto pravidlom by ste sa mali riadiť pri zariaďovaní domu. Lacný nábytok je síce výbornou príležitosťou ako mať každých pár rokov nové zariadenie, ale je omnoho viac finančne náročný, než kúpa kvalitného nábytku, ktorý vám bude robiť spoločnosť dlhé roky. A okrem rodinného rozpočtu zaťažuje aj prírodu.

Ak teda v novom roku uvažujete nad rekonštrukciou či zmenou zariadenia a doteraz ste sa týmto pravidlom neriadili, odporúčame vám uviesť ho do svojho života.

Dajte zelenú zelenej

Obnoviteľné zdroje energie sú azda jedným z najviac skloňovaných slovných spojení v stavebníctve. Áno, práve ony sú najlepšou cestou ku ekologickejšiemu bývaniu a energetickej triede A0, ktorá je povinná pre všetky nové domy.

Starších domov sa táto povinnosť síce netýka, no využitie obnoviteľných zdrojov energie sa oplatí aj v nich. Ide síce o vyššiu investíciu, no z dlhodobého hľadiska vám využitie fotovoltiky, tepelného čerpadla či zelenej strechy prinesie množstvo benefitov.


Aj v roku 2023 navyše pokračuje projekt obnovy rodinných domov, v rámci ktorého môžete získať dotáciu na obnovu domu a využitie zelených technológií.

Menej odpadu

Priemerný Slovák ročne vyprodukuje až 446 kg odpadu. Výborným krokom k ekologickejšiemu bývaniu je preto nielen triedenie odpadu, ale zníženie jeho množstva. Ako na to? Zamerajte sa napríklad na plytvanie potravinami. Mnohé potraviny či odrezky z potravín, ktoré bežne vyhadzujeme je možné v kuchyni ešte využiť.


Či už ide o staré pečivo, ktoré je možné opiecť do polievky, zemiakovú kašu, z ktorej možno pripraviť lokše, či zbytky zeleniny, z ktorých sa dá pripraviť chutná polievka.


Zbytok cestovín či ryže z obeda viete odložiť do mrazničky a vybrať hocikedy, keď nebudete stíhať variť. Všetko má svoje využitie len sa treba nad ním zamyslieť.


Rovnako nemusíte vyhadzovať ani nepotrebné zariadenie domácnosti. oblečenie či iné veci. To, že vy ich už nevyužije, neznamená, že neposlúžia niekomu inému. Rozhliadnite sa na sociálnych sieťach po rôznych darovacích a susedských skupinách a okrem poriadku v domácnosti vás bude hriať aj dobrý pocit pri srdci, že ste niekomu pomohli.

Vlastné potraviny

Naším posledným tipom na ceste k ekologickejšiemu bývaniu je pestovanie vlastných potravín. Na to, aby ste si mohli dopriať vlastné paradajky, papriku či dokonca aj jabĺčka, dnes už nepotrebujete veľkú záhradu.


Všetko vyššie uvedené si zvládnete vypestovať aj na malom mestskom balkóne. Vybrať si môžete s rôznych šľachtených druhov stromčekov, ktoré sú špeciálne prispôsobené na pestovanie v kvetináči na balkóne. Nezaberú veľa miesta, nevyžadujú si extra starostlivosť a napriek tomu vám prinesú bohatú úrodu. No neznie to ako niečo, čo sa oplatí vyskúšať?


Viete už, ktorý z našich tipov sa stane vaším novoročným predsavzatím? Či už to bude len jeden alebo všetky, bude nám veľkou cťou, že sme vás mohli inšpirovať k šetrnejšiemu bývaniu.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie