• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

5 najčastejších chýb začínajúcich investorov

5 najčastejších chýb začínajúcich investorov

Ak ste na finančných trhoch nováčikom, určite ste sa s nimi už stretli.

8.2.2022 (Webnoviny.sk) - Predávali ste v panike, keď akcie začali klesať? Ak ste odpovedali aspoň na jednu otázku áno, netrápte sa, každý investor predsa musí niekde začať. No najlepšie je poučiť sa z chýb ostatných, aby ste ich zbytočne neopakovali a neprišli tak o svoje peniaze. Čoho sa teda vyvarovať?

1. Nákup náhodných aktív bez stratégie alebo plánu

Zostavte si plán, rozdeľte ho do investičnej stratégie a držte sa ho. Aj keď je vašim plánom investovať každý mesiac len 5% z vašich príjmov, držte sa toho a neprekračujte ho. Plán môžete zmeniť a stratégiu upraviť neskôr, až sa dozviete viac o tom, ako celé investovanie funguje. Pamätajte na dve zlaté pravidlá investovania hneď od začiatku: nikdy neinvestujte viac, než si môžete dovoliť stratiť a diverzifikujte svoje investície.

2. Predaj v panike, keď začnú klesať (slabé ruky alebo FUD)

Ak teda dodržíte prvé pravidlo, vaša stratégia vás dostane cez poklesy na trhu, kde by ste inak v panike predávali pod vplyvom trhového sentimentu FUD za nevýhodné ceny.

3. Snaha zachytiť dno alebo vrchol bez znalosti fundamentálnej alebo technickej analýzy

Vaša stratégia tiež zabráni tomu, aby ste sa snažili zachytiť prepad alebo vrchol trhu bez toho, aby ste vedeli, čo robíte. Ušetrený čas a peniaze radšej venujte kurzu, ktorý vám podrobnejšie vysvetlí, ako investovanie funguje, na čo si musíte dať pozor a ako pracovať s technickou a fundamentálnou analýzou. Nehovoriac o tom, že by ste mali poznať svoju investíciu od začiatku, mali by ste vedieť, do čoho a prečo investujete.

4. Požičiavanie peňazí na nákup aktíva na základe istého tipu

Pokiaľ nie ste ochotní riskovať a doslova hrať ruskú ruletu so svojimi úsporami, neinvestujte do aktív sľubujúcich astronomicky vysoké výnosy v krátkom časovom období. To by mal byť pravý opak, červená zástavka signalizujúca, že s touto investíciou nie je niečo v poriadku. A investovať peniaze, ktoré ani nemáte, je ten najhorší nápad zo všetkých, pretože porušuje prvé zlaté pravidlo investovania.

5. Nediverzifikácia investície

Druhým pravidlom investovania je diverzifikácia prostriedkov. Nestávkujte všetko len na jedno "vajce v košíku”. Ideálne je mať "viac vajec vo viacerých košoch”, t.j. vybrať si z každej skupiny aktív jedno, a do každého z nich investovať časť svojich prostriedkov. Investície voľte podľa cieľa a účelu, ktorý chcete dosiahnuť. Čím dlhší je časový horizont, tým konzervatívnejšia by mala byť vaša investícia, ale nezabudnite mať vo všetkých investíciách určité zaistenie proti hrozbe inflácie.

A čo inflácia?

Nezabudnite do svojej investičnej stratégie zahrnúť zabezpečenie proti inflácii. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako sa zaistiť proti inflácii, jednou z možností je investícia do digitálnych aktív.

Vzhľadom na to, že digitálnych mincí alebo tokenov je obmedzené množstvo, ide o prirodzený deflačný nástroj. Vyberte si jedno alebo viac digitálnych aktív v primeranom pomere k zvyšku svojej investície. Časť prostriedkov môžete napríklad alokovať do tzv. stakingu, kedy mince držíte po určitú dobu a získavate garantovaný zisk. Staking digitálnych aktív ponúka napríklad spoločnosť Platon Life, ktorá okrem toho tiež poskytuje digitálnu peňaženku poistenú a zabezpečenú proti strate prostriedkov, napríklad z dôvodu hackerského útoku.

Zdroj: PlatonLife.com

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie