• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

4 typy bolesti hlavy. Tu je návod, ako sa každej z nich zbaviť

4 typy bolesti hlavy. Tu je návod, ako sa každej z nich zbaviť

Každý z nás aspoň raz v živote zažil jednu z týchto foriem bolesti hlavy, môže to byť pulzujúca alebo boľavá, jednostranná bolesť alebo sa môže rozšíriť na celú hlavu.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie takmer každý občas pocíti bolesť hlavy. Tu sú 4 typy bolesti hlavy. Máme návod, ako sa každej z nich správne zbaviť. Naučte sa, ako určiť typ bolesti hlavy a čo môžete urobiť pre zmiernenie jej príznakov.

Klastrové bolesti hlavy

Vyskytujú sa okolo alebo za jedným okom, zvyčajne sa šíri na jednu stranu tváre. Môžu byť sprevádzané opuchmi, začervenaním a potením na strane postihnutej bolesti hlavy.

S klastrovou bolesťou hlavy môže človek pociťovať upchatie nosa a slzenie očí. Tieto bolesti hlavy sa vyskytujú v epizódach (klastroch), z ktorých každá môže trvať 15 minút až 3 hodiny. Väčšina ľudí má 1 až 4 bolesti hlavy denne, ktoré sa objavujú každý deň v rovnakom čase. Po vyriešení jednej bolesti hlavy bude čoskoro nasledovať ďalšia.


Liečba


Počas záchvatu použite masť obsahujúcu kapsaicín, prírodný alkaloid získaný z plodov feferónky. Naneste malé množstvo masti do blízkosti dutín, aby ste zmiernili bolesť.


Migréna

U migrény pociťujete intenzívne pulzovanie z hĺbky hlavy, zvyčajne jednostranné. Táto bolesť môže trvať niekoľko dní. Ľudia s ťažkou migrénou sú často citliví na svetlo a zvuk. Osoba zvyčajne tiež pociťuje nevoľnosť a zvracanie. Pred nástupom migrény môžu nastať poruchy videnia známe ako aura. Zažije to jedna osoba z piatich. Predispozícia k migréne je zvyčajne dedičná. Môže tiež indikovať ďalšie stavy nervového systému. U žien je trikrát vyššia pravdepodobnosť migrény ako u mužov.


Liečba


Veľa pacientov má pri prevencii migrén prospech z príjmu omega-3 mastných kyselín, vitamínu B12 (riboflavínu) a horčíka. Štúdie preukázali, že aeróbne cvičenie je tiež účinné.

Napínavé bolesti hlavy

Bolesť hlavy sa javí ako tupý, bolestivý pocit, ktorý sa tiahne po celej hlave. Nie je to pulzujúca bolesť . Osoba môže mať citlivosť alebo bolestivosť na krku alebo ramenných svaloch. Tieto bolesti sú najčastejšie spôsobené stresom, ktorý vedie ku kontrakcii svalov na krku a hlave. Napínavé bolesti hlavy môžu byť sprevádzané nevoľnosťou alebo zvracaním.


Ošetrenie


Ak chcete zmierniť bolesť, pripravte si čaj so zázvorom a na pokožku hlavy a krku si naneste mätový olej, ktorý vám pomôže uvoľniť svaly.

Sínusové bolesti hlavy

Často sú zamieňané s migrénami. Tieto dva typy bolesti hlavy sú si naozaj veľmi podobné. Ale majú rôzne dôvody. Bolesť v dutine zažívajú ľudia, ktorí majú chronické sezónne alergie alebo zápal prínosových dutín. Túto bolesť možno zmierniť iba stenčením a uvoľnením hlienu, ktorý sa hromadí a spôsobuje sínusový tlak. Sínusová bolesť hlavy môže byť tiež príznakom sínusovej infekcie. V takýchto prípadoch nemožno zabrániť užívanie antibiotík.


Liečba


Konzumujte čo najviac tekutín, najmä teplú vodu, ktorá zníži zápal a rozšíri vaše dutiny. Zmerajte sa na pomaranče, pite citrónový čaj a konzumujte potraviny s vysokým obsahom vitamínu C, ktoré pomáhajú telu bojovať s infekciami. Zaraďte do svojho jedálnička čerstvú zázvorovou polievku, má silné protizápalové vlastnosti a zmierňuje bolesť. Dúfame, že vám tieto tipy pomôžu zmierniť bolesti hlavy a rýchlo sa vrátiť do normálneho života.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie