• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

10 krokov, za ktoré príroda poďakuje pivovarníkom

10 krokov, za ktoré príroda poďakuje pivovarníkom

S koncom roka sa často spája aj jeho bilancovanie.

30.12.2021 (Webnoviny.sk) - S koncom roka sa často spája aj jeho bilancovanie. Isté je, že Plzeňský Prazdroj Slovensko ho vďaka ambícii dosiahnuť plnú cirkularitu obalov do roku 2030 oslávi o niečo ekologickejšie. Desať krokov sumarizuje, ako sa pivovarníci postupne priblížili k napĺňaniu cieľov znížiť dopady podnikania na prírodu a okolie.

1. Zbohom pivným PET fľašiam

Pivovarníci z Prazdroja tento rok definitívne ukončili stáčanie piva do PET fliaš a jeho predaj svojim zákazníkom. Plastové pivné fľaše totiž obsahujú vnútornú membránu, ktorá chráni pivo a jeho chuť, a nedajú sa zrecyklovať opäť do pivnej PETky. Ako prvé tak vlani z pivného PETu odišli značky Gambrinus a Šariš, vďaka čomu znížil Prazdroj plastový odpad o viac ako 500 ton ročne. V tomto roku sa pridali posledné dve značky, ktoré ponúkali pivo v PET fľašiach – Smädný Mních a Velkopopovický Kozel.

2. Vratné sklo ako najekologickejší obal

Podľa analýz, pri ktorých Prazdroj skúmal dopad pivných obalov na životné prostredie počas ich celého životného cyklu, vychádza ako najšetrnejší typ obalu vratná sklenená fľaša. Aj preto stále viac motivuje výrobca piva svojich spotrebiteľov k voľbe tohto typu obalu. Vratnú sklenenú fľašu znovu naplnia v Prazdroji približne 17-krát. Tento ekologicky čistý materiál sa aj vďaka aktivitám Prazdroja teší medzi Slovákmi stále väčšej popularite a v tomto roku sa vratné sklenené fľaše stali druhou najsilnejšou kategóriou z hľadiska objemov baleného piva na Slovensku.

3. Hliníkovú fóliu nahradil papier

Významnou premenou prešli tento rok vratné sklenené fľaše značky Pilsner Urquell. Typické zlatisté hliníkové fólie na hrdle fľaše a plastové nálepky od marca nahradili papierové etikety. Vďaka tomu sú dnes všetky súčasti fľaše plne recyklovateľné a pivovar tak ušetrí 106 ton odpadu ročne.

4. Ekologickejšie plechovky

Najobľúbenejším pivným obalom Slovákov sú plechovky. Aby boli menšou záťažou pre životné prostredie, Prazdroj dlhodobo znižuje ich hrúbku a gramáž, a tým i množstvo použitého hliníka, čo prispieva k šetreniu životného prostredia.

5. Úspora energie a nižšia uhlíková stopa

Ekologickejšou robí plechovku aj množstvo použitého recyklátu. Plechovka z recyklátu má až o 80 % nižšiu uhlíkovú stopu a na jej výrobu je spotrebovaných až o 95 % menej energie než u plechovky vytvorenej z panenského materiálu. Všetky plechovky Prazdroja obsahujú v priemere 40 až 50 % recyklovaného hliníka.

6. Odľahčené korunky

Úspora materiálov a energií sa môže týkať aj samotných uzáverov pivných obalov. Napríklad pri vratných sklenených fľašiach sa Prazdroj zameral na plechový korunkový uzáver, ktorý je odľahčený. Aj týmto krokom pomôže znížiť emisie množstva CO2 vznikajúceho pri ich výrobe.

7. Začiatok éry zálohovania

Okrem toho, že sa Prazdroj intenzívne zaoberá tým, aké obaly pri svojich produktoch využíva, prihliada aj na to, čo sa s nimi deje potom, keď ich spotrebiteľ použije. V súlade so stratégiou udržateľnosti a cieľom firmy dosiahnuť plnú cirkularitu obalov je nový zálohovací systém, ktorý sa na Slovensku spustí už od 1. januára 2022. Do jeho budovania sú aktívne zapojení aj pivári a prostredníctvom Slovenského zväzu výrobcov piva a sladu patrí medzi jeho zakladateľov aj Plzeňský Prazdroj Slovensko. Nový zálohový systém podporuje a víta, že Slovensko sa od budúceho roka začlení medzi krajiny, ktoré umožňujú svojim obyvateľom žiť udržateľnejšie.

8. Multipacky ako šetrná voľba

Pri balenom pive pivovarníci myslia aj na to, ako spotrebiteľom pomôcť odniesť domov fľaše z obchodu, a to tak, aby ich voľba bola nie len ekonomická a ekologická, ale aj čo najviac pohodlná. Spotrebitelia na Slovensku tak mohli tento rok nájsť v obchodoch tzv. multipacky značiek Šariš, Gambrinus a Velkopopovický Kozel, ktoré im poľahky a bezpečne umožnili odniesť si domov balenia po 8 a 10 kusov. Balenia obsahovali okrem iného aj návod, ako si správne naliať pivo zo sklenenej fľaše, či poďakovanie za kúpu ekologického obalu.

9. Fólie s pridanou hodnotou

Vedeli ste, že fólie, ktoré držia pohromade v jednom balení plechovky pivných značiek ako napríklad Pilsner Urquell, Šariš či Gambrinus, sú dnes už zo 100 % recyklovaného materiálu? Pri transporte piva pokrok zaznamenali aj takzvané strečové fólie, ktoré držia pohromade pivá na paletách. Prazdroj cielene znižuje ich gramáž a aj počet nutných ovinutí, čím Slovensko ušetrí o ďalšie tony plastu ročne.

10. Nulové skládkovanie

Prazdroj pristupuje maximálne zodpovedne aj k téme odpadov. Do roku 2025 má za cieľ zredukovať ich o viac ako 30 % a zároveň dosiahnuť nulové skládkovanie. Všetky vedľajšie produkty výroby sú už teraz znovu využiteľné.

Článok vznikol v rámci projektu #EkoSpolu, ktorý prináša Plzeňský Prazdroj Slovensko s cieľom informovať o znižovaní dopadov podnikania na životné prostredie.

  • Smerovanie Plzeňského Prazdroja Slovensko v oblasti udržateľného rozvoja určuje stratégia udržateľnosti Na budúcnosť 2030.
  • Okrem dosiahnutia uhlíkovej neutrality vo výrobe piva do roku 2030 bude Prazdroj využívať výlučne obnoviteľnú energiu, redukovať produkciu plastov a pozíciu lídra si chce udržať aj v šetrení s vodou.
  • Zodpovedný prístup k výrobe uplatňuje aj pri propagácii produktov, podporuje rozvoj regiónov, v ktorých pôsobí a usiluje sa čo najefektívnejšie nakladať s prírodnými zdrojmi.
  • Kroky spoločnosti v oblasti udržateľnosti za uplynulý rok zhrňuje integrovaná Správa o udržateľnosti 2020.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie