• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Viete všetko o chlebe? Tu je 5 zaujímavostí

Viete všetko o chlebe? Tu je 5 zaujímavostí

Kváskový chlieb poznáme už 6000 rokov

Aj keď v súčasnosti chlieb utrpel na popularite kvôli rôznym alergiám a intolerancii na lepok, ešte stále patrí medzi obľúbené potraviny, ktoré nechýbajú na každodennom stole.

No dnes sa pečie celkom inak, ako tomu bolo kedysi.

Tu je niekoľko zaujímavostí o chlebe, ktoré sa oplatí vedieť.

Kváskový chlieb poznáme už 6000 rokov

Kváskový chlieb vynašli už 6000 rokov pred našim letopočtom v Egypte, kde sa vo veľkom pestovala pšenica. Na kameňoch sa rozdrvilo zrno, pridala sa voda, soľ, semienka a med. Na proces kvasenia prišli Egypťania zrejme náhodou, keď zabudli cesto dlhší čas na slnku a ono vykyslo. Po upečení vznikla lahodná pochúťka s chrumkavou kôrkou a kyprým stredom, ktorej sa dovtedy tradičné placky nemohli vyrovnať. I preto sa tento spôsob prípravy začal veľmi rýchlo šíriť. Chlebu sa potom po celé stáročia dostávalo náležitých pôct a stal sa základnou potravinou vo všetkých kútoch sveta.

Ako sa zmenila výroba chleba

V dnešnej dobe sa chlieb v pekárňach pečie predovšetkým s dôrazom na rýchlosť, ekonomickú efektívnosť a zisk. Naproti tomu kváskový chlieb sa vyrába trpezlivo, starostlivo a výhradne ručne podľa tradičných receptov našich starých mám. Moderný chlieb sa od tradičného líši najmä látkou, ktorá sa používa na kvasenie; dĺžkou kysnutia cesta; a tiež surovinami a ďalšími prídavnými látkami, ktoré hotový výrobok obsahuje.

Kvások nie sú kvasnice

Je veľký rozdiel v tom, či sa na výrobu chleba používa kvások alebo kvasnice, čiže droždie. Priemyselné droždie je umelo vypestované a obsahuje iba jeden druh baktérií , ktoré sú výsledkom tzv. alkoholového kvasenia. Naproti tomu kvások obsahuje viac druhov zdraviu prospešných kvasných baktérií a je výsledkom mliečneho kvasenia. Mliečne baktérie v kváskovom chlebe prispievajú k zdravej črevnej mikroflóre a zaručujú jeho vysokú prirodzenú trvanlivosť.

Dôležitý je čas kvasenia

Ďalším veľkým rozdielom je čas kvasenia. Na kysnutie cesta bežného chleba sa dnes používa veľké množstvo droždia / industriálnych kvasníc, aby chlieb „nabobtnal“ za 30 až 60 minút. Oproti tomu pomalé kvasenie pomocou kvásku, ktoré bolo bežnou súčasťou výroby chleba ešte v čase pred druhou svetovou vojnou, by malo trvať minimálne 6 hodín. Vďaka dlhému, niekoľkostupňovému kvaseniu, dochádza k deleniu jednotlivých látok na jednoduchšie štruktúry, ktoré dokáže naše telo lepšie spracovať a následne aj využiť. Dokonca i po upečení chleba ešte doznievajú procesy, ktoré ďalej zlepšujú jeho stráviteľnosť. Nezanedbateľnými prínosmi dlhého kvasenia sú lepšie rozloženie bielkovín (lepku) na aminokyseliny a výrazne nižší glykemický index, preto je kváskový chlieb vhodnou súčasťou mnohých diét.

Vieme, čo jeme?

A nakoniec obrovským rozdielom, ktorý si každý uvedomelý spotrebiteľ všimne na etikete hotového chleba, je jeho zloženie. V modernom, bežnom chlebe sa nadmerne používa biela múka. Dôvodom je podstatne nižšia cena a vyššia trvanlivosť bielej múky, ktorá je však z nutričného hľadiska výrazne ochudobnená, keďže vznikla iba pomletím vnútornej škrobovej časti zrna. Navyše, biela múka zvyčajne prechádza aj procesom bielenia za použitia chemikálií ako napríklad oxid chlóričitý, peroxid dusíka, chlór, atď., ktorých vplyv na ľudský organizmus je prinajmenšom sporný.

Naproti tomu výrobcovia kváskového chleba uprednostňujú celozrnné múky, ktoré vzniknú pomletím celého zrna, t.j. endospermu (škrobová časť), otrúb (vonkajšia časť zrna) aj klíčkov (zárodok novej rastliny). Takéto múky si zachovávajú oproti bielej múke nutrične významné látky v podobe vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Ak sa použijú múky z plodín vypestovaných v ekologickom poľnohospodárstve (BIO múky), môžete si byť navyše istí, že v nich nie sú žiadne zvyšky syntetických hnojív ani pesticídov. Do priemyselne vyrábaného chleba sa ďalej pridávajú rôzne prídavné látky, tzv. Éčka, napríklad emulgátory vyrábané z geneticky modifikovanej sóje alebo konzervant propionát vápenatý, ktorý je možným karcinogénom. Tieto látky samozrejme v dobrom, poctivom, zdravom chlebíku nemajú čo hľadať.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie