• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Ako znížiť hladinu cukru v krvi?

Ako znížiť hladinu cukru v krvi?

Pomôžu vám čaj, bylinky, zelenina a tieto domáce recepty

Cukrovka je dnes veľmi rozšírená civilizačná choroba u ľudí. Zvýšenou hladinou cukru v krvi netrpia len starší ľudia, ale čím ďalej, tým viac ňou v súčasnosti trpia aj dospelí, a najmä malé deti. Treba myslieť na to, že zvýšeným cukrom v krvi môžete trpieť aj vy, ak nie teraz, možno v neskoršom veku. Ako pri všetkých ochoreniach, aj tu je potrebná prevencia a dostatočné dbanie na vaše zdravie.

Čo je to cukrovka?


Najskôr si ujasnime, čo to vlastne tá cukrovka je a ako sa prejavuje. Určite každý z vás už počul o cukrovke. Je to porucha metabolizmu, kedy organizmus nedokáže poriadne vstrebávať a premieňať cukor v krvi.

Jedná sa o hyperglykémiu. Zdravý človek by mal mať hodnoty pred jedlom od 5 do 6mmol/l a dve hodiny po jedla od 6 do 10 mmol/l. Ak presahuje cukor v krvi tieto hodnoty, tak máte zvýšenú hladinu cukru v krvi.


Je to spôsobené s problémom výroby a správneho využívania inzulínu v tele. Pre telo je prospešná glukóza, ktorá dodáva telu energiu a na to, aby mohla správne fungovať v tele, potrebuje práve inzulín. Inzulín je hormón vytvárajúci sa v pankrease. Cukrovka, teda diabetes mellitus vzniká u ľudí z rôznych príčin. Najčastejšie sú to:

  • genetika,
  • zvýšená produkcia niektorých hormónov, ktoré zvyšujú hladinu glukózy v krvi,
  • užívanie niektorých liekov,
  • zápal podžalúdkovej žľazy,
  • nadváha a problémy so životosprávou.

Aké typy cukrovky poznáme a aké sú ich príznaky?


Cukrovka sa delí na dva typy. Prvý typ sa vyskytuje a trpia ním najmä malé deti a mladí ľudia, čo je spôsobené genetikou. V tomto prípade sa jedná o proces zlého pracovania inzulínu v pankreasy.


Druhý typ sa vyskytuje najviac u ľudí po štyridsiatke a vedie k tomu zlá životospráva a zlé stravovanie počas celý rokov. Telo produkuje nadmerné množstvo inzulínu pri druhom type a pri prvom len malé množstvo, alebo vôbec žiadne.


Príznaky cukrovky môžu byť rôzne, niektorí ľudia sú unavení, smädní, často chudnú bez príčiny. Pri prvom type môžu byť príznaky veľmi vážne, kedy dochádza aj ku strate vedomia a šoku.


Pri druhom type sú ľudia taktiež unavení, malátni, často trpia nadváhou a inými chorobami, berú lieky na tlak, výrazne sa im zhoršuje stav počas choroby, alebo sa im taktiež zle hoja rany.

Ako znížiť hladinu cukru v krvi?


Už viete, čo je to cukrovka a čo spôsobuje, preto je dôležité sa jej vyhýbať a brániť. Cukrovka je dnes veľmi častá nielen u dospelých, ale i u detí. Pred cukrovkou sa dá brániť, väčšinou ju sprevádza len mierne zvýšenie cukru v krvi, a to ešte nemusí znamenať poruchu inzulínu.


Ako zabrániť a znížiť vyššiu hladinu cukru v krvi, dá sa to vôbec? Pri zvýšenej hladine cukru v krvi pomôžu aj rôzne potraviny, bylinky, čaje a koreniny. Čo presne pomáha na zníženie cukru v krvi? Pomôžu vám tieto domáce tipy a recepty.

Jedzte veľa ovocia


Ovocie je síce sladké, ale obsahuje tie lepšie a ľahko vstrebateľné cukry. Najlepšou voľbou sú citrusy, napríklad pomaranče a grepfruity. Taktiež je vhodným ovocím aj červené jablko, jahody, ríbezle a rôzne iné bobuľové ovocie.

Strukoviny


Strukoviny sú veľmi dôležitou zložkou potravy, ak máte vyššiu hladinu cukru v krvi. Strukoviny obsahujú veľa vlákniny a tá pomáha k správnemu fungovaniu tráviaceho systému a znižuje množstvo cukru v krvi. Siahnite najmä po šošovici, hrachu, fazuli a veľmi prospešnému cíceru. Môžete ich podávať ako prílohu, v polievkach či v nátierkach.

Listová zelenina


Listová zelenina má v sebe mnoho vitamínov B a aj vitamín C. Je veľmi účinná a pomáha rýchlo znížiť vysoký cukor v krvi. Môžete ju jesť surovú, parenú i varenú. Najlepším zdrojom je ľadový šalát, kapusta, špenát. ale aj petržlenová vňať. Táto zelenina obsahuje sacharidy, ktoré pomáhajú uvoľňovať správne hormóny a znižujú chuť do jedla.

Zelený čaj


Pitie zeleného čaju vám pomôže znížiť cukor v krvi. Má prospešné účinky a látky na správne fungovanie ciev a celkovo je prospešný na srdcovo-cievny systém. Zelený čaj nenahrádzajte vodou, ale skombinujte počas dňa aspoň dve menšie šálky zeleného čaju a dodržuje pitný režim počas celého dňa.

Koreniny


Vedeli ste, že koreniny sú veľmi vhodné pre ľudí, ktorí trpia zvýšenou hladinou cukru v krvi? Je pravda, že s korením a soľou by sme to nemali veľmi preháňať, ale ak sa jedná o prípad, kedy trpíte vysokým cukrom, doprajte si mierne množstvo korenia v jedle. Najlepšími koreninami sú kurkuma, karí, škorica a klinčeky. Môžete si ich pridať aj do nápoja, napríklad do čaju.

Ryby a zdravé tuky


Pri zvýšenej hladine cukru v krvi by ste mali obmedziť živočíšne tuky, až na tie z rýb. Určite ste už počuli o rybách a ich pozitívnych účinkoch na náš organizmus. Všetko má svoj dôvod, aj vychvaľovanie rýb a ich prospešných látkach a vitamínoch. Ryby obsahujú najmä vitamín D a veľmi zdravé tuky, ktoré sú podstatné a nápomocné pri vyššej hladine cukru. Tieto morské živočíchy obsahujú zdravé omega 3 mastné kyseliny a tiež znižujú cholesterol v krvi.

Čo by ste mali vynechať, ak trpíte vysokou hladinou cukru v krvi?

  • alkohol,
  • sladkosti,
  • biele pečivo a bielu ryžu,
  • pečené zemiaky, hranolčeky,
  • vysmážané a fritované jedlá,
  • bravčové mäso,
  • sladené nápoje, biely cukor.

Čím nahradiť škodlivé potraviny pri vysokej hladine cukru v krvi

Čo vynechať Čím to nahradiť
alkohol vodou, minerálkou
sladkosti ovocím – jablkami, grepmi, pomarančmi, horkou čokoládou
biele pečivo a bielu ryžu celozrnným pečivom a celozrnnou, hnedou ryžou
pečené zemiaky a hranolčeky strukovinami, dusenou zeleninou
vysmážané a fritované jedlá jedlami pripravovanými na pare a vo vode
bravčové mäso rybami, morčacím mäsom, alebo kvalitným hovädzím mäsom
sladené nápoje, biely cukor zeleným čajom, hnedým, bazovým, kokosovým cukrom, stéviou


Ak sa vám aj podarí znížiť hladinu cukru v krvi, nezabúdajte na prevenciu a zdravý životný štýl. Zaraďte do svojho každodenného harmonogramu aj dostatok pohybu, čerstvého vzduchu, prijímajte a jedzte veľa potravín s vysokým obsahom vitamínu C a dodržujte pravidelný pitný režim. Dôležité je aj pozitívne myslenie, psychická pohoda a dobrá nálada.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie