• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Ako vyčistiť práčku pozrite sa na pár jednoduchých trikov

Ako vyčistiť práčku pozrite sa na pár jednoduchých trikov

Kde nie je vlhko, nie je pleseň ani zápach.

Automatická práčka je dnes neodmysliteľnou súčasťou každej domácnosti. Zastáva dôležitú funkciu a šetrí veľmi veľa času. Raz určite príde ten deň, keď ju budeme musieť vymeniť za novú, avšak pravidelná údržba by mala jej životnosť predĺžiť. Tak, ako sa staráme o iné spotrebiče, nesmieme zabúdať ani na starostlivosť o práčku.

Automatické práčky majú dnes veľa miest, v ktorých sa usádzajú nečistoty, vodný kameň alebo plesne. Práve tieto usadeniny, ktoré nemusia byť vždy viditeľné, majú za následok zápach a môžu práčku aj poškodiť.

Ako vyčistiť práčku zvnútra od plesne a efektívne ju zbaviť nepríjemného zápachu od usadenín? Tu je niekoľko rád, ktoré stoja menej, ako jej výmena.

Ako vyčistiť práčku od zápachu? Prvý na rade je bubon

Na vyčistenie bubna použite ocot, ten zbaví práčku nečistôt a zápachu. Do prázdnej práčky nalejte 1 liter octu, následne použite program na 90°C. Dávku octu neprekračujte, väčšie množstvo môže poškodiť gumu a následne tesnenie práčky.

Namiesto octu môžete použiť aj kyselinu citrónovú, ktorú nasypete do dávkovača pracieho prášku. Kyselina citrónová je menej agresívna a má rovnaký účinok. Po nasypaní, pustíme práčku na najvyšší cyklus a opäť necháme preprať. Do bubna práčky sa pri čistení odporúča vložiť čistá handra, ktorá vyplavené nečistoty pohltí.


Tip:

Ak momentálne doma spomínané suroviny nemáte, vložte do práčky dve tablety do umývačky a opäť nechajte 90 °C cyklus naprázdno.


Čistíme dávkovač pracieho prášku

V dávkovacom šuplíku sa usádza vodný kameň, plesne, prací prášok aj zbytky aviváže. Znečistenie nádobky nepoškodí práčku, ale jej údržbou predídeme fľakom a zápachu bielizne.

Zápach bielizne je spôsobený množením baktérií vnútri nádobky, ktoré tam vznikajú z usadenín pracieho prášku a aviváže. Každý mesiac vyberte nádobku a poriadne ju prepláchnite horúcou vodou, nádobku nechávajte otvorenú, resp. aspoň na pár hodín po praní.

Nezabudnite ani na tesnenie

Ak sa na gume usadili plesne, priložíme na znečistené miesto handru namočenú v octe a necháme pôsobiť pár minút. Po každom praní by ste mali gumu pretrieť suchou handrou. Takto ošetrovať by sa malo tesnenie po každom 2-4 praní. Ak sa tesnenie zanesie po veľa cykloch priania, už je veľmi ťažké ho očistiť.

Filter

Každá práčka ma špecifický postup pri čistení filtra. Preto sa odporúča riadiť podľa návodu, ktorý sa prikladá ku každej práčke. Môžete ho vyčistiť kryštalickou sódou a octom.

Predchádzať znečisteniu práčky sa dá aj pomocou používania kvalitných pracích prostriedkov.

Často sa na bielizni objavujú fľaky, sú spôsobené vodným kameňom. Veľmi dôležité je používanie zmäkčovača vody, ktorý chráni bielizeň od vodného kameňa. Zmäkčovače zabraňujú usadeninám vo vnútri práčky a tvorbe vodného kameňa, ktorý môže okrem bielizne poškodiť aj čerpadlo práčky. Zmäkčovače je dobré používať v menšej miere aj vtedy, ak máte mäkkú vodu. Predídete tak nepríjemným anorganickým usadeninám, ktoré môžu zničiť čerpadlo práčky či zafarbiť pranú bielizeň.

Ako si udržať pračku v čo najlepšiej kondicíí ?

- pranie v nižších teplotách podporuje usádzanie nečistôt v práčke, ktoré vedú k tvoreniu plesní a zápachu - perte častejšie aj na vyšších teplotách

- používajte kvalitné pracie prostriedky

- nepreťažujte pračku nevkladajte príliš veľa bielizne naraz

- vetrajte pračku - nechávajte otvorené dvierka

- používajte vrecká na pranie pre drobnú bielizeň

- pravidelne čistite pračku octom, alebo kyselinou citronovou


Nezabudnite na stále sa opakujúcu radu!

Mnohý z nás stále zabúdajú nechávať po dobehnutí programu dvierka otvorené a povytiahnutý dávkovací šuplík. Kde nie je vlhko, nie je pleseň ani zápach.



Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie