autobazar
spravy
Dnes je Pondelok 24. apríla 2017 meniny má Juraj
Vyhľadať v Pozri:
Správy | Ako v zdraví prežiť veľkonočné sviatky Tu je pár rád od odborníkov aktuálné a najnovšie správy

Vyhľadávania v správach

Najčítanejšie najnovšie správy

60


Rychliky z Bratislavy do Kosic budu opat jazdit aj juznou trasouRýchliky z Bratislavy do Košíc budú opäť jazdiť aj južnou trasou [834]

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) - Rýchliky z Bratislavy do Košíc budú opäť jazdiť aj južnou trasou. Cestujúci tak budú...

Na Slovensku máme prvý importovaný prípad osýpok [822]

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) - Hospitalizáciu 25-ročného Taliana s podozrením na osýpky nahlásila Klinika infektológie...

Ministerstvo sa chysta obmedzit zisk zdravotnych poistovniMinisterstvo sa chystá obmedziť zisk zdravotných poisťovní [784]

BRATISLAVA 24.apríla (WebNoviny.sk) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravuje v spolupráci s rezortom financií návrh,...

Kozmonaut, ktorý strávil najviac času vo vesmíre, ohlásil koniec kariéry [769]

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) - Ruský kozmonaut Gennadij Padalka, ktorý strávil najviac času vo vesmíre, oznámil, že...

Video: Westbrook dosiahol ďalšie triple-double, LeBron úradoval v IndianapoliseČlánok obsahuje video. [748]

NEW YORK 24. apríla (WebNoviny.sk) - LeBron James zariadil Clevelandu najrýchlejší možný postup do semifinále play-off Východnej...

Najnižšiu mieru nezamestnanosti na Slovensku má okres Piešťany [734]

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) - Najnižšia miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku bola minulý mesiac v okrese...

Ako v zdraví prežiť veľkonočné sviatky Tu je pár rád od odborníkov


Úrad verejného zdravotníctva SR pripravil pre verejnosť sériu odporúčaní, ako v zdraví prežiť veľkonočné sviatky. Ako agentúru SITA informovala....

Ako v zdravi prezit veľkonocne sviatky Tu je par rad od odbornikov
BRATISLAVA 13. apríla (WebNoviny.sk) - Úrad verejného zdravotníctva SR pripravil pre verejnosť sériu odporúčaní, ako v zdraví prežiť veľkonočné sviatky.

Ako agentúru SITA informovala Jozefína Kaššová z komunikačného referátu ÚVZ, obdobie pôstu je na konci a mnohí sa tešia na lahôdky neodmysliteľne späté s Veľkou nocou, ako napríklad vajíčka a jedlá z nich, šunka, údené mäso či majonézový šalát. Podľa ÚVZ je v tejto súvislosti dôležité osvojiť si správne pravidlá ich prípravy a skladovania. .

"V stravovaní počas sviatkov nič nepreháňajte. Okrem žlčníkového záchvatu ako odplaty za prejedanie sa vás môže poriadne vyšťaviť aj nepríjemná hnačka. Najčastejšie býva príčinou salmonelóza, ale aj kampylobakteriálne infekcie a ďalšie, ktoré môže mať na svedomí práve vaše obľúbené jedlo," upozorňuje ÚVZ.

Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú podľa hygienikov premnoženiu nebezpečných mikroorganizmov a plesní.

"Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné. Myslite na to najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách. Sú rizikovejšie ako iné potraviny, pretože sa v nich omnoho radšej ako v iných premnožia a rastú mikroorganizmy," konštatuje ÚVZ.

Mäso nenamáčajte vo vode



Hygienici pripomínajú, že v kuchyni je obľúbeným miestom baktérií kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu.

"Udržiavajte ich v čistote pred každou prípravou jedla, ale aj počas nej, dôkladne si umývajte ruky. Rovnako si dajte záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky, kuchynského náčinia, nekrájajte na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie. Potraviny, ovocie i zeleninu čistite a krájajte na to určenými nožmi alebo strúhadlami, náradie nemiešajte a udržujte ho vždy čisté," zdôrazňujú hygienici.

Pokiaľ ide o mäso, znečistenie od krvi je potrebné opláchnuť pod tečúcou pitnou vodou, ale nenamáčať ho vo vode.

"V umytom mäse sa mikroorganizmy veľmi rýchlo rozmnožujú. Pri jeho tepelnom opracovaní dodržiavajte čas a správnu teplotu, ktorá zničí takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Surové mäso, hydinu, prípadne morské živočíchy vždy oddeľte od ostatných potravín," zdôrazňuje ÚVZ.

Vajíčka pred použitím neumývajte



V prípade vajíčok sa podľa hygienikov pred použitím nemajú umývať. "Pomohli by ste tým rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Dbajte na ich správne rozbíjanie, aby sa neznečistil vaječný obsah. Jedlá s vajíčkami dôkladne tepelne spracujte. Trvanlivosť vajíčka je 28 dní od znesenia," uvádza ÚVZ.

V prípade šunky je podľa hygienikov dobré dať si záležať na jej výbere. "V obchodoch si môžete vybrať dusenú, údenú, tepelne opracovanú a surovú sušenú. Šunka musí byť vyrobená zo svaloviny stehna. Kvalitnejšia by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a jasné kontúry svalu. Ak sa svalovina pri jej výrobe rozseká na jemno a pridajú sa náhrady a prídavné látky, po tepelnom opracovaní sa spoja do homogénnej hmoty a kontúry svaloviny neuvidíte," odporúča ÚVZ..

V prípade údeného mäsa odporúčajú hygienici vybrať radšej menej zaúdené a v každom prípade ho pred konzumáciou uvariť.

Ako skladovať potraviny?



Riziková môže byť podľa hygienikov aj domáca majonéza z čerstvých slepačích vajec. "Ak sa predsa rozhodnete pre domácu majonézu, použite čerstvé suroviny a pripravte len toľko jedla, koľko priamo skonzumujete. Bezpečnejšia je však priemyselne vyrobená majonéza, ktorá je pasterizovaná," konštatuje ÚVZ.

Zároveň hygienici odporúčajú, ako najideálnejšie skladovať potraviny. "Majonézu, studené omáčky, dresingy a nátierky, ktoré ste nespotrebovali, uskladňujte pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 48 hodín. Zeleninové a cestovinové šaláty, či uvarenú ryžu pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 12 hodín. Obložené misy a chlebíčky pri teplote 0-4 stupne Celzia 6 hodín. Uvarené jedlá neskladujte príliš dlho ani v chladničke – najviac 48 hodín pri teplote do 5 stupňov Celzia. Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, ale v chladničke a už rozmrazené nezmrazujte znova," dodáva ÚVZ.



Predpoveď počasia na Veľkú noc vás veľmi nepoteší

Zdrojj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.Klikni sem a zdieľaj tento článok na Facebooku!
Kam ďalej?

Na Slovensku máme prvý importovaný prípad osýpokNa Slovensku máme prvý importovaný prípad osýpok
BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) - Hospitalizáciu 25-ročného Taliana s podozrením na osýpky nahlásila Klinika infektológie a...



Hygienici upozorňujú na nebezpečný očný krém, môže spôsobiť alergiuHygienici upozorňujú na nebezpečný očný krém, môže spôsobiť alergiu
BRATISLAVA 21. apríla (WebNoviny.sk) - Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na nebezpečný kozmetický výrobok...



Svetový deň hemofílie pripadol tento rok na Veľkonočný pondelokSvetový deň hemofílie pripadol tento rok na Veľkonočný pondelok
MONTREAL 16. apríla (WebNoviny.sk) - Počúvajme ich hlasy (Hear Their Voices), zdôraznila Svetová federácia hemofílie (World Federation...




Diskusia: Vytvor diskusiu......

Tip:
Hľadaj v článkoch na Spravy.pozri.sk

Poslať správu: Pošli správu emailom
Vytlačiť správu: Formátovať článok pre tlač           Späť

Počasie    Autobazár    Zľavy   Reality, nehnuteľnosti