• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

8 zdravých nápojov, ktoré vás dobijú energiou. A nie je to káva!

8 zdravých nápojov, ktoré vás dobijú energiou. A nie je to káva!

Keď ste prejedení alebo je vám zle od žalúdka, môže spočívať trik v obyčajnej vode s citrónom.

Pomôžu vám ráno vstať s úsmevom a dodajú chýbajúcu energiu počas dňa. Okrem toho v rámci nich skonzumujete množstvo užitočných látok.

Reč je o výživných nápojoch, ktoré nielenže nahradia kávu, ale dokážu omnoho viac.

Vyskúšajte nasledujúce tipy.

Zelený čaj

V zelenom čaji nájdete o niečo menej kofeínu ako v káve, no stále bude stačiť na to, aby ste svoj deň začali plní energie. Zároveň obsahuje veľa antioxidantov, ktoré pomôžu dostať z tela škodlivé látky.

Čaj zo sladkého drievka

Čaj zo sladkého drievka vám pripomenie detstvo a pelendreky. Síce neobsahuje kofeín, no podporuje činnosť nadobličiek. Má podobné účinky ako niektoré hormóny vylučované týmto orgánom a tak pôsobí proti únave a zabezpečuje prílev energie.

Orieškové smoothies

Tí náročnejší si môžu skúsiť pripraviť orieškový smoothie z rôznych orieškových masiel či najemno posekaných orieškov. Pozor, pôjde o mimoriadne kalorický nápoj, ktorý je však zároveň sýty a výživný, takže by ste ním mali nahradiť jedno jedlo. Tiež zabudnite na plnotučné mlieko a priveľa cukru.


Skúste napríklad:


Arašidovo-banánový smoothie – zmixujte 1 banán, 1/8 šálky arašidového masla, 1/2 šálky sójového mlieka a dve lyžice medu

Mandľovo-datľový smoothie – zmixujte tri lyžice mandľového masla, štyri datle, šálku nízkotučného jogurtu, šálku jablkového muštu alebo džúsu a šálku ľadu.

Zeleninovo ovocné smothies

Skvelým riešením, ktoré sa však mnohým minimálne vizuálne nebude pozdávať, sú zelené smoothies. Pokojne experimentujte a miešajte zeleninu s ovocím, napríklad pol šálky čerstvého špenátu, pol šálky mrazeného lesného ovocia, pol šálky bieleho jogurtu, pol šálky nízkotučného mlieka, jeden banán a lyžicu ľanových semienok.

Zdravé, chutné, výživné, sýte a nízkokalorické. A v tomto konkrétnom prípade ani nikto nezistí, že je v nápoji špenát, bude totiž vďaka lesnému ovociu ružový. Mimochodom, spomínané ľanové semienka plné vlákniny a živín pridávajte, kam môžete – do jogurtov, mlieka, koktejlov či ovsených vločiek.

Čaj zo sibírskeho ženšenu

Ďalším lahodným a zdravým nápojom je čaj zo sibírskeho ženšenu, ktorý pomáha s koncentráciou a dokáže poraziť únavu. Nepokazte jeho účinky cukrom, slaďte medom alebo vôbec.

Citrónová voda

Keď ste prejedení alebo je vám zle od žalúdka, môže spočívať trik v obyčajnej vode s citrónom. Osvieži vás, dodá vitamíny a zároveň nemá takmer žiadne kalórie. Enzýmy nachádzajúce sa v tomto tropickom ovocí spolu s vlákninou, ktorú obsahuje jeho dužina, sú tiež skvelou kombináciou na naštartovanie vášho trávenia a efektívneho metabolizmu.

Mätový čaj

Mätový čaj vám tiež pomôže prebudiť sa a navyše dá do poriadku váš žalúdok po tom, ako ste sa prejedli. Zároveň osvieži váš dych!

Šťava z granátového jablka

Tento nápoj je lahodný a osviežujúci. Šťavu z granátového jablka je možné piť samotnú alebo primiešanú do koktejlov. Zabezpečí množstvo energie a tiež obsahuje antioxidanty. Vyskúšajte ju zmiešať so sójovým mliekom, banánom, lesným ovocím a jogurtom. Opäť platí, že takýto nápoj je sýty a treba ho vnímať ako potravinu.



Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie